spot_img
15.2 C
București
joi, mai 23, 2024
AcasăEconomieAgriculturaAustria, prima țară din UE care interzice un erbicid controversat. În România...

Austria, prima țară din UE care interzice un erbicid controversat. În România este cel mai vândut

-

Parlamentul de la Viena a aprobat marţi un amendament de lege care interzice complet folosirea glifosatului pe teritoriul naţional, Austria devenind prima ţară din Uniunea Europeană care a a interzis acest erbicid controversat în numele ”principiului precauţiei”, transmit AFP și Agerpres.

Glifosatul, indiferent de denumirea comercială sub care este vândut de producători, este cel mai utilizat erbicid şi în România. Substanţa ucide fulgerător buruienile acolo unde este aplicată, asigurând recolte bogate şi profitabile. Fermierii români au făcut nenumărate demersuri la Bruxelles pentru a putea utiliza în continuare glifosat (după ce UE a pus problema interzicerii acestuia), motivând că nu există înlocuitor. La finele anului trecut, CE a aprobat utilizarea glifosatului pentru încă cinci ani. România a votat pentru prelungirea autorizaţiei de utilizare a glifosatului alături de alte 17 state comunitare.

- Advertisement -

Majoritatea deputaţilor au votat în favoarea amendamentului propus de social-democraţi, în virtutea căruia, „punerea pe piaţă” a produselor pe bază de glifosat este „interzisă în numele principiului precauţiei”.

Interdicţia este considerată de susţinătorii utilizării glifosatului în agricultură drept contrară reglementărilor europene pentru că există o licenţă pentru folosirea glifosatului pe teritoriul UE reînnoită de executivul european în 2017 şi valabilă până în decembrie 2022.

- Advertisement -

Această măsură a fost susţinută de deputaţi de toate culorile politice, social-democraţi, de dreapta, ecologişti şi liberali. Conservatorii austrieci au votat împotriva interdicţiei totale, considerând că această măsură va afecta producătorii din sectorul agricol. 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img