spot_img
19.7 C
București
sâmbătă, noiembrie 2, 2024
AcasăDezvaluiriAu dispărut sediile fostei Securități

Au dispărut sediile fostei Securități

-

- Reclama -

COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS):

- Reclama -

O interpelare parlamentară neobișnuită a fost făcută recent, în Camera Deputaților, de către useristul Iulian Bulai, pe adresa Ministerului de Interne. Acesta vrea să afle nici mai mult, nici mai puțin decît adresele fostelor sedii ale Securității ceaușiste, fără a preciza în document motivul curiozității sale. Iar răspunsul MAI e unul de-a dreptul stupefiant și ridică serioase semne de întrebare.

”Am încercat să aflu din mai multe surse informații despre clădirile în care și-a desfășurat activitatea, pe teritoriul României, fosta Securitate, însă datele disponibile sunt insuficiente. în aceste condiții, vă rog, doamnă ministru, să îmi raspundeți la următoarea întrebare:

I. Care sunt adresele la care a funcționat înainte de 1989 Securitatea pe teritoriul României, inclusiv adresa sediului central al Fostei Securitați?

2. Ce instituții ocupă astăzi aceste spații? Atît în București cît și în țară”scrie, în interpelare, deputatul USR.

Contactat de Inpolitics, Iulian Bulai a explicat fără rezerve motivele demersului prin aceea că, membru al Comisiei de Cultură fiind, este interesat de aspecte ce țin de trecutul comunist din perspectivă istorică, preconizînd, între altele, înființarea unui muzeu al Colectivizării. ”Sunt interesat de memoria istoriei recente și de cum în care a fost păstrat patrimoniul din instituțiile-cheie ale regimului comunist. Mă interesează, după modelul german, să aflu care e situația patrimoniului instituției echivalente STASI, adică Securitatea, care e situația sediilor pe care le avea, ce s-a păstrat, și ce se poate face cu acele bunuri. Sunt interesat chiar să fac niște vizite acolo, să vă cum se pot conserva acele bunuri”.

Răspunsul ministrului Carmen Dan nu a întîrziat să vină.
Și este, cum spuneam, șocant.

Untitled

”Vă comunicăm faptul că instituția noastră nu deține informații privind imobilele la care faceți referire” afirmă Carmen Dan, în răspunsul oficial trimis la parlament.

Răspunsul e inadmisibil pentru că, așa cum se știe, Securitatea a făcut parte pînă în 1989 din Ministerul de Interne, cu sedii cu tot.
Dacă ministerul respectiv nu știe, cine ar trebui întrebat, oare?
De altfel, această re-direcționare către altă instituție îndrituită să răspundă, ar fi trebuit inclusă, conform practicilor, în chiar răspunsul ministrului de Interne.

Absența ei face lucrurile și mai ciudate.

Ministerul de Interne nu știe nici unde sunt fostele sedii, dar nici cine ar putea deține informațiile respective.
SRI?
Păi, serviciul de informații a fost înființat după revoluție, poate ușor – și credibil de astă dată – pretinde că nu știe unde activa Securitatea înainte de 1989.

”În Germania, în secunda doi după căderea regimului, în sediile STASI au intrat grupuri de inițiativă care au inventariat și conservat tot, de la mobilier pînă la cabluri, mașini de ascultat ori documente; la noi, din cîte se vede, la 28 de ani de la căderea comunismului și a Securității nu se poate spune nici măcar unde sunt spațiile respective. Vă dați seama la ce nivel al ”transparenței” și al asumării trecutului ne aflăm?” ne mai declară deputatul, în urma răspunsului primit.

Iulian Bulai spune că nu se va lăsa descurajat și că va propune sesizarea Comisiei SRI sau audierea ministrului de Interne la Comisia de Apărare și Ordine Publică.
”Mi se pare halucinant, însă, că o instituție a statului răspunde astfel unei alte instituții. Nu doar un dialog inter-instituțional se blochează astfel, ci o recuperare a memoriei, un bilanț a ce a fost pînă în 1989, o oglindire a trecutului în fața Centenarului” mai spune deputatul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img