România acuzată că sabotează la UNESCO pelerinajul de rusalii de la Şumuleu Ciuc

0
270

România a omis, din nou, ca în cadrul Comitetului Interguvernamental UNESCO pentru Salvagardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, să treacă în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanităţii UNESCO pelerinajul de rusalii de la Şumuleu Ciuc – titrează cotidianului clujean Krónika conform agenției maghiarede știri MTI.

 Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial s-a întrunit în Coreea de Sud, în perioada 4-9 decembrie, dar pe ordinea de zi a şedinţei nu a figurat şi nominalizarea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanităţii UNESCO a pelerinajului de rusalii de la Şumuleu Ciuc.

Procedura de introducere a pelerinajului în patrimoniul UNESCO a fost iniţiată de fostul ministru al culturii Hunor Kelemen, în perioada în care deţinea acest portofoliu. Anul trecut, în luna decembrie, la reuniunea din Etiopia, secretarul de stat care reprezenta România în Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, nu a dorit să completeze documentul lipsă din dosarul pelerinajului. Din acest motiv comitetul a amânat luarea unei decizii.

Senatorul Csaba Novák, membru al comisiei parlamentare UNESCO a declarat cotidianului Kronika, că luni, comisia s-a adresat în scris Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale cerând explicaţie pentru omiterea repetată a nominalizării pelerinajului. Comisia, din care face parte senatorul, are doar un rol de coordonare nu şi de luare de decizii în privinţa cererilor pentru nominalizări – a subliniat senatorul UDMR. Acesta a mai adăugat că, după eşecul de anul trecut, România ar fi trebuit să reia procedura de nominalizare.

Vicepreşedintele UDMR, Csilla Hegedüs, responsabilă cu problemele culturale ale uniunii, s-a arătat indignată de faptul că Guvernul României nu ia măsurile necesare pentru a proteja valorile maghiarilor din România. “Reprezentantul guvernului tehnocrat a omis includerea pelerinajului în lista patrimoniului cultural intangibil al umanităţii. La vremea respectivă, Corina Şuteu a promis completarea listei şi înaintarea dosarului, dar nu s-a mai realizat nimic.” – a declarat Csilla Hegedüs, care a fost secretar de stat în Ministerul Culturii, şi care, la momentul respectiv, a lucrat la întocmirea dosarulul.

În anul 2012, Ministerul Culturii a propus nominalizarea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanităţii UNESCO pelerinajul de rusalii de la Şumuleu Ciuc, când portofoliul era deţinut de Hunor Kelemen. Peste o lună, însă, a căzut guvernul Ungureanu, iar miniştrii din guvernul Ponta nu au mai susţinut iniţiativa. În 2014, când UDMR a revenit la guvernare, Hunor Kelemen, fiind numit din nou ministru al culturii, a reluat demersurile. În decembrie 2014, însă, UDMR părăseşte guvernul Ponta şi iniţiativa rămâne din nou fără susţinere. Din cauza omisiunilor de anul trecut, Hunor Kelemen a cerut demisia Corinei Şutei, la acea dată ministru al culturii în cabinetul Cioloş.