Home Actualitate Attila Somfalvi, strateg politic și expert in campanii electorale, fost analist politic israelian:...

Attila Somfalvi, strateg politic și expert in campanii electorale, fost analist politic israelian: Toate cărțile sunt pe masă in Orient. Rămâne doar să sperăm că masa însăși nu va lua foc

0

de Attila Somfalvi, strateg politic si expert in campanii electorale, fost analist politic israelian

Incă este prea devreme să știm cum se va încheia acest ciclu de lupte din Orientul Mijlociu, care a atins apogeul în acest weekend cu eliminarea celui mai mare terorist al generației, șeicul Hassan Nasrallah, secretarul general atotputernic al Hezbollah. Cu toate acestea, având perspectiva unui an de la începutul războiului dintre Israel și Hamas-Hezbollah-Iran-Houthi-etc., este deja clar că, în acest moment, atât din punct de vedere operațional, cât și în ceea ce privește percepția publică, Israelul și-a recăpătat onoarea pierdută pe 7 octombrie.

Oricine caută consolare pentru evenimentele cumplite și sângeroase care au costat viața a 1.500 de israelieni nu o va găsi într-o eliminare. Nu există răzbunare pentru un copil mic măcelărit de cei mai răi dintre cei răi. Nu există și nici nu va exista. Cu toate acestea, în cartierul turbulent al Orientului Mijlociu, obținerea respectului și a unei capacități de descurajare nu este un lucru de neglijat. Diplomația a fost încercată de prea multe ori aici și a eșuat de fiecare dată. Asta nu înseamnă că Israelul nu ar trebui să urmărească acorduri politice cu națiunile moderate, dar recunoașterea realității dure în fața unor dușmani care plănuiesc să ucidă evrei doar pentru că sunt evrei care doresc să trăiască în propria lor țară este un imperativ de neignorat. Niciodată.

Eliminarea lui Nasrallah este un cutremur într-o regiune care nu mai este impresionată de cutremure, având în vedere cât de frecvent sunt ele. Războaie, crime, asasinate – Orientul Mijlociu este, probabil, cel mai brutal loc de pe pământ. Cele mai ucigașe organizații teroriste s-au ridicat și operează aici; naționalismul extrem, alimentat de ură religioasă, înflorește aici și îngroapă viețile alături de cei morți, care au fost odată sperați să fie ultimele victime înainte de izbucnirea păcii. Dar pacea nu a venit și nu există vreun pericol real ca ea să vină, deși dispariția lui Nasrallah din viața a milioane de oameni care au suferit de pe urma lui și a organizației sale de-a lungul anilor ar putea deschide ușa pentru o nouă reflecție asupra a ceea ce trebuie să se întâmple în Orientul Mijlociu.

Israelienii s-au culcat vineri noapte știind deja că Nasrallah fusese atacat. Dimineața, au primit vestea oficiala. După un an de lupte pe multiple fronturi, informația că teroristul care s-a ascuns într-un buncăr timp de aproape douăzeci de ani nu mai este cu noi a insuflat multă mândrie și, mai important, încredere de sine în venele publicului israelian. Acesta a fost un public care a fost șocat pe 7 octombrie 2023, când a descoperit că cea mai solidă fortăreață mentală a sa, sistemul de securitate israelian, a căzut într-o capcană de concepte eronate, hubris și orbire strategică de informații.

Într-un articol anterior, am scris despre dilemele lui Benjamin Netanyahu și Hassan Nasrallah în ceea ce privește extinderea războiului. Ei bine, dilemele lui Nasrallah nu mai trebuie interpretate. În ceea ce privește Israelul, la momentul scrierii acestor rânduri, acesta se simte în vârful valului. Succesiunea succeselor operaționale, alături de informațiile excepționale colectate de serviciile de informații israeliene, au mutat Israelul și israelienii dincolo de pragul anxietății și fricii de o confruntare directă cu Hezbollah. Eliminarea lui Nasrallah a întărit acest sentiment și, astfel, nu mai este atât de clar dacă Netanyahu mai are dileme în privința unei incursiuni terestre în Liban. Armata, încurajată de succesele sale, simte că și-a recăpătat onoarea și, cel mai important, încrederea publicului în capacitățile sale.

Implicația: înainte cu toată viteza. În Israel se spune că este mai bine să ai un cal galopant decât unul leneș. În cazul Libanului, se pare că IDF este un cal galopant, care împinge pentru extinderea operațiunilor ofensive împotriva Hezbollah, inclusiv o manevră terestră limitată, pentru a împinge organizația teroristă departe de graniță și pentru a readuce zecile de mii de israelieni strămutați în casele lor din nordul țării. Evaluarea lucidă este că, chiar și în acest moment, în ciuda tuturor succeselor IDF, Israelul nu este interesat de un alt război lung în nord. Asta nu înseamnă că nu va fi târât într-unul: implicarea intensă a Iranului în ceea ce se întâmplă în Liban ar putea aprinde întreaga regiune. Deocamdată, președintele Joe Biden a clarificat deja iranienilor că Statele Unite vor sprijini Israelul, dar nu este deloc clar dacă, după lovitura mortală pe care Israelul i-a aplicat-o lui Nasrallah și Hezbollahului, Iranul va putea din nou să-și înghită mândria – așa cum a făcut după eliminarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran.

Orele, și poate chiar zilele următoare, vor fi critice. Orice se poate întâmpla, mai ales dacă luăm în considerare faptul că Israelul nu are nicio intenție de a reduce presiunea asupra Hezbollahului lovit. Șeful de Stat Major, Herzi Halevi, împinge conducerea politică să aprobe din ce în ce mai multe operațiuni bazate pe informații fantastice și să continue să atace membrii Hezbollahului oriunde s-ar afla. Scopul: să creeze o senzație de nesiguranță. Și această campanie ar putea continua zile, sau poate chiar săptămâni și luni – în aer, pe mare și pe uscat. Din punct de vedere factual, toate cărțile sunt pe masă. Rămâne doar să sperăm că masa însăși nu va lua foc.

Ad

Exit mobile version