spot_img
5.8 C
București
marți, noiembrie 5, 2024
AcasămediuAtentatul contra Führer-ului, agenti americani din Romania, Ambasada sovietica la Bucuresti si...

Atentatul contra Führer-ului, agenti americani din Romania, Ambasada sovietica la Bucuresti si Securitatea

-

- Reclama -

RELATARE A CORESPONDENTULUI RADIO FRANCE INTERNATIONALE LA BERLIN, WILLIAM TOTOK:

- Reclama -

În cartierul general (Wolfschanze) al lui Hitler, pe data de 20 iulie 1944, la ora 12:42, a explodat o bombă. Patru oameni au murit, ceilalṭi care se aflau în încăpere, între care şi Hitler, au fost uşor răniṭi. Bomba a fost plasată acolo de către Claus Schenk Graf von Stauffenberg. Atentatul contra Führer-ului fusese organizat de către un gup de ofiṭeri nemulṭumiṭi de politica lui Hitler. Aşa numita „Acṭiune Walküre” care trebuia declanşată după lovitura de stat nu a mai avut loc. În primele zile după atentatul eşuat au fost arestate circa 200 de persoane participante la conjuraṭie.

- Advertisement -

Mulṭi dintre cei arestaṭi au fost condamnaṭi la moarte şi executaṭi, alṭii s-au sinucis sau au fost obligaṭi să-şi pună capăt zilelor.

20.04.1889 - 30.04.1945 Politiker, NSDAP, D Fhrerhauptquartier 'Wolfsschanze bei Rastenburg in Ostpreussen nach dem Attentat am 20.07.1944: Hermann G”ring und Reichsleiter Martin Bormann bei der Besichtigung des Lagebesprechungsraumes in der G„stebaracke; rechts neben G”ring: General der Flieger Bruno Loerzer "english_caption" Adolf Hitler, German Nazi politician. "Fhrerhauptquartier Wolfschanze" (Fhrer - headquarters) near Rastenburg in East Prussia after the assassination attempt on 07.20.1944: Hermann G”ring (center) and Martin Bormann (left) (head of the Nazi Party NSDAP) during the inspection of the meeting room in the guest house. On the right: Bruno Loerzer, general of the airmen basic "english_end"
20.04.1889 – 30.04.1945
Politiker, NSDAP, D
Fhrerhauptquartier ‘Wolfsschanze bei
Rastenburg in Ostpreussen nach dem
Attentat am 20.07.1944: Hermann G”ring
und Reichsleiter Martin Bormann bei der
Besichtigung des Lagebesprechungsraumes
in der G„stebaracke; rechts neben G”ring:
General der Flieger Bruno Loerzer
„english_caption” Adolf Hitler, German Nazi politician. „Fhrerhauptquartier Wolfschanze” (Fhrer – headquarters) near Rastenburg in East Prussia after the assassination attempt on 07.20.1944: Hermann G”ring (center) and Martin Bormann (left) (head of the Nazi Party NSDAP) during the inspection of the meeting room in the guest house. On the right: Bruno Loerzer, general of the airmen basic „english_end”

Pe 21 iulie, comentatorul postului de radio central al Reich-ului, Fritz Theil, a părăsit în grabă Berlinul, cu destinaṭie Viena. De acolo a luat un avion şi a ajuns o zi mai tîrziu la Bucureşti.

- Advertisement -

În România, Theil povesteşte unor persoane apropiate că ar fi fost implicat în conjuraṭia contra lui Hitler şi, din cauza asta, a fost nevoit să fugă din Germania.

La început a fost găzduit de editorul ziarului „Universul”, în care şi-a publicat corespondenṭele din Berlin. După răsturnarea lui Antonescu, la 23 august 1944, şi alăturarea României puterilor aliate, colaboratorii principali ai regimului, cît şi liderii nazişti din Grupul Etnic German din România au fost arestaṭi şi internaṭi în lagăre. Între cei arestaṭi sau aflat şi Fritz Theil, născut în 1895 în Transilvania, şi fratele său, Karl-Hermann Theil (1903-1988), tot ziarist şi pînă la acea dată corespondent al oficiosului nazist „Völkischer Beobachter” în România. Potrivit propriilor declaraṭii, Fritz Theil a fost eliberat deja în octombrie şi a contactat autorităṭile americane din Bucureşti. Le expune povestea sa cu implicarea în puciul anti-hitlerist eşuat care e primită cu mari rezerve, precum rezultă dintr-o serie de documente CIA declasificate. Într-un raport informativ al maiorului Robert Bishop (de la OSS – serviciul secret militar) din 25 aprilie 1945, acesta notează despre Fritz Theil care, între timp, acceptase să devină agent:

„Dr. Fritz Theil a fost unul dintre cei mai apropiaṭi colaboratori ai lui Goebbels [ministrul nazist al propagandei – n.n.]. Probabil nu a fost niciodată un nazist, ci un oportunist care îşi orientează velele după vînt. A participat la puciul din 20 iulie şi a evadat în România cu avionul în aceeaşi zi [sic!]. A fost introdus de Smit [în reṭeaua informativă – n.n.] şi [a fost] foarte productiv pentru o perioadă îndelungată de timp. Utilitatea lui s-a încheiat. A primit compensaṭii, însă nu în mod regulat. Raportul referitor la el există în dosar. Simbol [adică număr conspirativ – n.n.] AD-425.”

Despre fratele său, Karl-Hermann Theil, care şi el acceptase să lucreze ca agent, acelaşi ofiṭer de legătură notează în raportul citat: „Karl Hermann Theil, fratele lui Fritz, [este] un nazist confirmat. A fost corespondent la  Völkischer Beobachter şi deṭinea o funcṭie importantă în Hitler Jugend [organizaṭia nazistă de tineret – n.n.]. Un om deştept şi foarte inteligent, a produs cantităti mari de material CE [probabil: informativ – n.n.]. Utilitate încheiată. Simbol AD-426.” (A se vedea aici lista agenṭilor americani din România, întocmită de Bishop, activi după 23 august, unde apar şi fraṭii Theil.)

Încercînd să acumuleze capital politic şi să scape de consecinṭe juridice pentru activitatea sa publicistică în perioada nazistă, între anii 1944 şi 1948, Fritz Theil răspîndeşte insistent povestea cu puciul, însă fără să producă vreo dovadă clară pentru implicarea sa în conspiraṭia de la 20 iulie 1944.

Odată cu abolirea monarhiei şi instaurarea regimului comunist, în 1948 fraṭii Theil sunt din nou arestaṭi şi internaṭi administrativ, mai întîi, în diverse unităṭi şi colonii de muncă, apoi în diferite puşcării, fără să fie judecaṭi sau condamnaṭi.

theil_fritz_cnsas_p_50392_vol._1coperta

Securitatea nu prea ştia ce să creadă despre povestea cu puciul şi a încercat să lămurească problema cu ajutorul unor informatori şi prin anchetarea repetată a lui Fritz Theil, care, în 1955, era încarcerat la Făgăraş.

Într-o notă a informatorului „Florescu” (numele conspirativ al istoricului Carl Göllner) din 16 aprilie 1953, acesta sintetizează tot ce ştia despre Theil, oferind Securităṭii o interpretare plauzibilă a cazului care urma să fie rezolvat:

„Nu ştiu dacă este adevărat ceea ce mi-a povestit în legătură cu complotul împotriva lui Hitler. El /Theil/ mi-a povestit că era în strînsă legătură cu complotiştii şi în legătură cu primarul din Lipsca, spînzurat de Hitler, Gördeler*).

Într-un memoriu al lui Hans Otto Roth**), ce am tradus pentru Dumneavoastră, era vorba tot de Gördeler, de care spunea Roth că-i era prieten. Legătura aceasta a fost făcută – dacă exista – de Theil.

Theil mi-a povestit de asemenea, că el era desemnat, dacă atentatul ar fi reuşit să ṭină o comunicare despre formarea noului guvern la Radio Berlin. S-ar putea ca cele povestite mie, să aparṭină fanteziei.” (ACNSAS, M FI 36445 SB, ff. 27-28)

Analizînd informaṭiile culese, Securitatea întocmeşte pe data de 18 martie 1955 un referat în care se arată că după 23 august Theil s-ar fi prezentat iniṭial „la Legaṭia Sovietică din Bucureşti, pentru a lucra informativ în favoarea Uniunii Sovetice, însă nu a fost acceptat şi apoi a lucrat în favoarea americanilor, după care a fost descoperit şi în prezent este încarcerat în Penitenciarul din Făgăraş.” (ACNSAS, M FI 36445 SB, f. 24) În acelaşi referat se mai citează şi o caracterizare a lui Fritz Klein din cartoteca Gestapo-ului (poliṭia secretă nazistă) în care este descris drept un ins „intrigant” şi „lipsit de caracter” (ACNSAS, M FI 36445 SB, ff. 25-26).

În 1955 Theil este eliberat din închisoare, iar în 1956 emigrează legal în R.F. Germania. Moare în 1961.

Cea mai plauzibilă ipoteză care se desprinde din toată această poveste încîlcită este că Fritz Theil care, într-adevăr a cunoscut personal pe cîṭiva conspiratori, probabil a fugit doar de teamă ca nu cumva să fie acuzat de colaborare. În toate lucrările despre puciul contra lui Hitler nu este menṭionată implicarea lui Theil. Doar într-un necrolog publicat în ziarul refugiaṭilor saşi din Germania (Siebenbürgische Zeitung din 15 septembrie 1961) este menṭionată legenda cu puciul. Povestea înfrumusețată de imaginație a mai fost vehiculată şi de către un apropiat al lui Theil, Arnold Weingärtner (1913-1981), care a lucrat împreună cu el în redacṭia postului de radio nazist, unde temporar a activat şi legionarul Viorel Trifa (1914-1987) (ACNSAS, P 50392, vol. 1, f. 9) şi care după rebeliunea gardiştilor a fugit în Germania, emigrînd, în 1950, în Statele Unite, unde a devenit arhiepiscop ortodox, şi de unde fusese expulzat în 1984 din cauza implicării sale în atrocităṭile comise la Bucureşti în 1941.

*) Carl Friedrich Goerdeler (1884-1945), jurist, implicat civil în atentatul contra lui Hitler. În cazul reuşitei eliminării lui Hitler, Goerdeler urma să devină cancelarul Reich-ului. După eşecul atentatului a fost arestat şi executat.

**) Hans Otto Roth (1890-1953), politician democrat german din România, parlamentar şi adversar la nazismului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img