În Germania, mai multe persoane și-au anulat programarea la vaccinare cu serul produs de AstraZeneca de teama unor efecte adverse precum oboseală, febră sau dureri articulare. Acestea sunt însă cunoscute și menționate în prospectul vaccinului. O altă informație care i-a făcut pe unii să renunțe la a se imuniza este cea legată de eficacitatea mai scăzută comparativ cu serurile de la Pfizer sau Moderna. Această eficacitate se referă la protecția față de infecția simptomatică, dar cele 3 vaccinuri protejează 100 la sută față de formele grave de boală, adică cele care pun viața în pericol, transmite RFI.
Informaţii privind efecte secundare şi îngrijorări legate de eficacitate au provocat anularea unor vaccinări în Germania cu serul AstraZeneca împotriva COVID-19, în timp ce mai mulţi oficiali au sărit în apărarea acestui vaccin, relatează miercuri agenţia DPA preluată de Agerpres.
Un număr necunoscut de persoane din landul Renania de Nord-Westfalia (vest) şi-au anulat sau nu s-au prezentat la vaccinarea programată, a anunţat miercuri Ministerul Sănătăţii regional.
Ziarul local Siegener Zeitung a raportat anulări la un centru de vaccinare din districtul Siegen-Wittgenstein, unde pacienţi s-au plâns de simptome precum oboseală, febră şi dureri articulare.
Aproximativ 30% din personalul serviciilor de urgenţă şi medici invitaţi să le fie administrat vaccinul dezvoltat de grupul britanic-suedez nu au acceptat oferta în oraşul Munster, potrivit Westfaelische Nachrichten, un alt cotidian local.
Un purtător de cuvânt al ministerului acestui land federal a insistat că vaccinul nu este de „clasa a doua„.
Acest lucru a fost reiterat în landul Bavaria (sud), unde ministrul regional al sănătăţii a insistat că „AstraZeneca este un vaccin bun şi sigur”. Într-un interviu la postul de radio local Bayern-2-Radiowelt, Klaus Holetschek s-a opus cererilor de a oferi oamenilor alegerea între vaccinuri, susţinând că Germania nu are suficiente doze pentru a avea pretenţii.
Vaccinul AstraZeneca este recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. El este mai puţin eficient în prevenirea COVID-19 decât vaccinurile dezvoltate de BioNTech/Pfizer şi Moderna, aminteşte DPA.