spot_img
10.4 C
București
joi, decembrie 19, 2024
AcasăAnalizeAsociațiile de magistrați reclamă la CCR Ordonanța SRI

Asociațiile de magistrați reclamă la CCR Ordonanța SRI

-

Curtea Constituţională va dezbate pe 16 decembrie solicitarea făcută de unele asociaţii ale magistraţilor către Avocatul Poporului şi preşedintele ÎCCJ privind legea care aprobă OUG 6/2016, referitor la unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal.

- Reclama -

Pe 18 noiembrie, mai multe asociaţii de magistraţi au solicitat Avocatului Poporului şi preşedintelui ÎCCJ să sesizeze CCR cu privire la acest act normativ. Cererea a fost transmisă de Uniunea Naţională a Judecătorilor din Romania (UNJR), Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) şi Asociaţia Procurorilor din Romania (APR).

- Advertisement -

„În data de 16.11.2021, Camera Deputaţilor a adoptat intempestiv, după 5 ani de lăsare în nelucrare, legea de aprobare a controversatei OUG nr. 6/2016, prin care Guvernul a acordat Serviciului Român de Informaţii statutul de ‘organ special de cercetare penală’, atribuind, astfel, unui serviciu de informaţii secret, un rol activ în procesul penal, fapt de natură să afecteze drepturile fundamentale ale cetăţenilor, inclusiv dreptul la un proces echitabil. Adoptarea OUG nr. 6/2016 a fost criticată dur, la data respectivă, de asociaţiile de magistraţi, care au invocat vicii grave de neconstituţionalitate şi au cerut Parlamentului respingerea acesteia”, conform comunicatului de presă al asociaţiilor de magistraţi.

Proiectul de lege adoptat nu a corectat viciile semnalate şi astfel este necesară sesizarea către CCR care să verifice dacă propunerea legislativă este compatibilă şi respectă Legea fundamentală, mai susţin asociaţiile de magistraţi.

- Advertisement -

UNJR, AMR, AJADO şi APR mai argumentează că adoptarea OUG 6/2016 s-a făcut fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii, proiectul de lege adaugă organelor de cercetare penală şi „lucrători specializaţi din cadrul poliţiei, ceea ce extinde în mod neclar sfera persoanelor care dobândesc dreptul de a face cercetare penală, normele privind verificările modului în care sunt puse în executare mandatele de interceptare sunt lacunare şi neclare”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img