Ascunde DIICOT persoanele care au intrat în arhiva SIPA?

0
270

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri seară, la Antena 3, că ştie cine sunt persoanele care au pătruns în arhiva SIPA fără a avea certificat ORNISS, precizând că a transmis acest lucru DIICOT, unde este o anchetă în derulare.

„Urmărirea penală este secretă, eu ştiu ce documente am transmis la DIICOT, eu ştiu că m-am adresat autorităţilor să verifice dacă vizitatorii arhivei aveau sau nu certificat ORNISS, ştiu răspunsul, l-am trimis la DIICOT, face parte din urmărirea penală. (…) Ştiţi că DIICOT a fost sesizat de către o terţă persoană, după care am declarat public, am transmis documentele de la nivelul Ministerului Justiţiei către DIICOT, spre a le conexa în acelaşi dosar şi să dea o soluţie pe baza probelor. Mai departe, Ministerul Justiţiei nu poate să se ducă la DIICOT să spună: Ce aţi făcut în dosar, aţi administrat, n-aţi administrat? E problema lor. (…) Mai departe, cred că latura penală a faptelor respective poate fi explicată de către DIICOT, celelalte, care intră în competenţa Comisiei speciale pot fi explicate de către Comisie”, a declarat ministrul Toader.

El a mai spus că „ani de zile” s-a discutat despre arhive SIPA şi nu s-a făcut nimic.

În luna mai, procurorii DIICOT au deschis un dosar de urmărire penală in rem privind arhiva SIPA, în urma unei plângeri a judecătorului Cristi Danileţ.