spot_img
20.5 C
București
sâmbătă, septembrie 24, 2022
AcasăAnalizeAsasinatul care pune gaz pe focul dintre Serbia și Kosovo

Asasinatul care pune gaz pe focul dintre Serbia și Kosovo

-

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a avut o discuție telefonică cu șeful diplomației europene, Federica Mogherini despre asasinarea lui Oliver Ivanovic. „Din cauza acestui act odios de asasinare a lui Oliver Ivanovic discuțiile din cadrul dialogului Belgrad-Pristina au fost întrerupte” – a comunicat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Maja Kocijancic

- Reclama -

Liderul inițiativei civice „Libertate, Democrație și Justiție”, Oliver Ivanovic, a fost asasinat marți dimineață în nordul localității Kosovska Mitrovica. După asasinarea lui Ivanovic, delegația Belgradului a întrerupt noua rundă de negocieri de la Bruxelles cu Pristina pentru a reveni de urgență la Belgrad. Uniunea Europeană a „condamnat ferm” asasinarea lui Iovanovic și a făcut apel la ambele părți „să mențină pacea și calmul” pentru ca legea și justiția din Kosovo să poată să-și îndeplinească atribuțiile.

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat marţi că asasinarea lui Oliver Ivanovic, unul dintre principalii lideri politici ai sârbilor din Kosovo, este un ‘act terorist’ îndreptat împotriva tuturor sârbilor şi care nu va rămâne nepedepsit, informează agenţia EFE.

De asemenea, preşedintele sârb a cerut misiunilor Uniunii Europene şi ONU în Kosovo să permită autorităţilor sârbe să participe la investigarea asasinării lui Oliver Ivanovic, împuşcat mortal marţi dimineaţa în faţa biroului său din Kosovska Mitrovica, în nordul Kosovo.

‘Dacă ei nu o vor soluţiona, o vom face noi’, a indicat Aleksandar Vucic, făcând referire la autorităţile kosovare. ‘Serbia va lua toate măsurile necesare şi vom găsi asasinul sau asasinii’, a promis şeful statului sârb, care a insistat că atacul, indiferent de naţionalitatea autorului, este o crimă împotriva sârbilor din Kosovo şi a Serbiei în întregul ei.

Prima decizie luată de autorităţile sârbe după acest asasinat a fost suspendarea participării la noua rundă de contacte ce urma să se desfăşoare la Bruxelles cu liderii kosovari în vederea îmbunătăţirii raporturilor dintre Belgrad şi Pristina.

Oliver Ivanovic, fost secretar de stat sârb pentru Kosovo şi ales consilier municipal în alegerile locale din 2013 în nordul Kosovska Mitrovica, a fost încarcerat timp de doi ani după ce a fost găsit vinovat de crime de război de un tribunal al Misiunii Uniunii Europene în Kosovo. Curtea de apel de la Pristina i-a anulat ulterior condamnarea de 9 ani închisoare şi a dispus rejudecarea cazului.

El era considerat un politician sârb moderat în oraşul Kosovska Mitrovica, divizat în continuare între partea de nord, locuită de sârbi, şi cea de sud, cu populaţie albaneză.

În vârstă de 64 de ani, Ivanovic a fost împuşcat marţi de patru ori în piept, în jurul orei locale 08:15 (07:15 GMT) de atacatori care se aflau într-un automobil. Politicianul a fost transportat de urgenţă la un spital din Kosovska Mitrovica, unde a murit.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...