spot_img
5.4 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăcoronavirusArtizanul haosului de la spitalul din Deva caută un loc călduț: Vrea...

Artizanul haosului de la spitalul din Deva caută un loc călduț: Vrea în Parlament

-

Fostul prefect al județului Hunedoara, Vasilică Potecă, deschide lista de candidați pentru Senat din partea PNL. De numele lui Potecă se leagă declanșarea haosului la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Deva, în luna aprilie a acestui an, în plină criză pandemică.

Mii de bolnavi purtați între spitale

- Advertisement -

Pe data de 26 martie 2020, prefectul a dispus prin Ordinul 129 transformarea Spitalului Județean de Urgență în unitatea sanitară care va trata pacienții COVID-19. Cu alte cuvinte, a decis închiderea spitalului (700 de paturi și peste 1.300 de angajați) pentru orice alt tip de pacienți, decizie contestată atât de medici, cât și de autoritățile locale. Practic, de la acest moment, victimele accidentelor rutiere, bolnavii de cancer, de diabet, de alte boli infecțioase sau cazurile care se adresau Ortopediei, au fost direcționate în alte spitale.

Deși SJU Deva se afla în administrarea și coordonarea Consiliului Județean Hunedoara, Vasilică Potecă a luat o decizie în afara legii când a decis să suspende managerul în funcție. Se întâmpla pe 30 martie 2020, înainte ca unitățile medicale să treacă în coordonarea Ministerului Sănătății. L-a numit astfel în funcția de manager interimar pe Silviu Didilescu, fost secretar de stat liberal. Conducerea CJ Hunedoara de la acea vreme a refuzat să semneze contractul de management cu noul director tocmai pentru că numirea sa nu îndeplinea condițiile cerute de lege.

- Advertisement -

Există voci care au susținut în spațiul public că managerul ar fi fost suspendat pentru că ar fi refuzat să achiziționeze măști de protecție la suprapreț de la o anumită firmă, controlată de un cunoscut om de afaceri liberal din Deva.

„Dictatura” lui Potecă a îngenuncheat medicii

Omul plantat de Potecă la conducerea SJU Deva a declanșat un haos fără precedent. Prin intermediul unei scrisori deschise, sindicatul din spital a reclamat abuzurile noului manager: „Conducerea SJU încearcă prin presiuni și amenințări cu deschiderea unor dosare penale, aducerea de personal la muncă din exterior, cu interzicerea neîntemeiată a părăsirii incintei spitalului în acest timp. Personalul angajat este obligat să muncească până la epuizare. Personalul medical expus în mod prelungit la spații contaminate cu încărcare virală mare există un risc al evoluției bolii spre o formă severă.”

În perioada carantinei, personalului medical blocat în spital nu i s-a permis nici măcar să primească de acasă hrană, apă sau haine de de schimb. Oamenii au fost obligați să lucreze în condiții inumane, fapt ce a determinat o adevărată revoltă a personalului medical.

După nici 8 zile de haos, managerul instalat de Potecă a demisionat, dând bir cu fugiții. La fel a procedat și directorul DSP Hunedoara de la acea vreme, Cosmin Ilioni, care dispărut fără urmă timp de mai multe zile.

A venit Armata. Achiziții cu probleme

După instalarea conducerii militare a urmat o perioadă în care, cât de cât lucrurile au fost puse pe un făgaș normal. Col. Constantin Vlase, managerul militar interimar s-a declarat extrem de surprins de decizia prefectului de a transforma SJU Deva în spital COVID. Argumentele medicului militare erau legate de faptul că unitatea este de tip pavilionar, că este un spital de urgență și că spitalul se află în plin proces de reparații capitale.

Ulterior primului val pandemic, un control al Curții de Conturi a stabilit că nu s-a respectat legislația în domeniul achizițiilor publice, prejudiciul estimat fiind de peste 1,5 milioane de lei.

Potecă face un pas în spate și vânează un loc călduț

Imediat după alegerile locale din septembrie, odată cu începutul celui de-al doilea val pandemic, în mod absolut surprinzător, Vasilică Potecă a demisionat din funcția de prefect. S-a reînscris în PNL și a fost desemnat să ocupe locul 1 pe lista de candidați pentru Senatul României.

Cu alte cuvinte, după muncă și răsplata. 4 ani de odihnă în Parlamentul României s-ar putea să fie suficienți pentru a răsplăti „rezultatele” catastrofale ale modului în care a gestionat criza de la SJU Deva. 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img