spot_img
22 C
București
miercuri, iulie 24, 2024
AcasăExterneArmata siriană a recuperat controlul asupra ruinelor de la Palmira, comoară arheologică...

Armata siriană a recuperat controlul asupra ruinelor de la Palmira, comoară arheologică a Orientului Mijlociu

-

Armata siriană a recuperat sâmbătă controlul asupra ruinelor greco-romane din orașul Palmira, una dintre bijuteriile arheologice ale Orientului Mijlociu, într-o ofensivă împotriva grupării teroriste Stat Islamic (SI), transmite EFE.

- Reclama -

Autoritățile de la Damasc susțin că au recuperat deja circa 80% din oraș. Talal al Barazi, guvernator al provinciei centrale Homs, din care face parte Palmira, a declarat pentru EFE că armata controlează 4 kilometri pătrați din oraș, care ocupă în total o suprafață de 4,9 kilometri pătrați. „Avansul a fost lent, pentru că Daesh (acronimul arab pentru SI — n.r.) a amplasat multe dispozitive explozive, iar în oraș mai sunt încă combatanți”, a spus el. Al Barazi a declarat că soldații regimului controlează în întregime zona de hoteluri și cartierul Naseriya, din sud-vest. În paralel, forțele armate atacă la vest și la nord de Palmira.

- Advertisement -

Agenția oficială de știri siriană, SANA, a informat că unități militare au cucerit sâmbătă cartierele Al Motaqaedin, Al Yameyat al Garbia și Al Ameriya din Palmira. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a transmis că SI începe să piardă teren, iar luptătorii se retrag spre un sat dominat de jihadiști și spre estul Palmirei. Totodată, OSDO susține că armata siriană controlează o treime din oraș.

Directorul Antichităților și Muzeelor din Siria, Maamún Abdelkarim, a anunțat că ruinele Palmirei nu au avut de suferit în această ofensivă, pentru că nu s-au purtat lupte în interiorul sitului arheologic. Totuși, de când SI a preluat controlul asupra Palmirei, la 20 mai 2015, a dinamitat trei turnuri funerare caracteristice secolului I, templul Bel, templul Baal-Shamin și arcul de triumf.

- Advertisement -

Înainte de intrarea jihadiștilor în Palmira, autoritățile siriene au reușit să scoată circa o sută de statui din oraș și să le ducă într-un loc sigur. După preluarea controlului, Direcția de Antichități și Muzee din Siria intenționează ca, împreună cu UNESCO, să restaureze templul Bel, arcul de triumf și templul Baal-Shamin.

Pe de altă parte, Reuters transmite că Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că avioanele de vânătoare rusești desfășurate în Siria au efectuat circa 40 de raiduri în jurul orașului Palmira în ultimele 24 de ore, lovind 158 de ținte ale Stat Islamic și ucigând peste 100 de jihadiști, venind astfel în sprijinul armatei siriene.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img