spot_img
16 C
București
miercuri, mai 22, 2024
AcasăUncategorizedArmata și Ministerul de Interne din Serbia în stare de luptă. Și...

Armata și Ministerul de Interne din Serbia în stare de luptă. Și Kosovo și-a pus Armata în stare de luptă

-

Forțele armate sârbe au fost puse în alertă de luptă la un ordin al comandantului șef și al președintelui Aleksandar Vucic, a declarat ministrul Apărării, Milos Vucevic, agenției de presă Tanjug.

„Președintele Serbiei, în calitate de comandant suprem suprem, a ordonat să pună armata sârbă în alertă de luptă maximă…”, a spus ministrul. „Ne ridică la cel mai înalt nivel de acțiuni, pe care armata sârbă trebuie să le urmeze pentru a proteja integritatea teritorială și suveranitatea Serbiei și a cetățenilor săi”.

- Advertisement -

Ministrul sârb de interne Bratislav Gasic a declarat: „În conformitate cu ordinul președintelui și comandantului șef suprem Alexandar Vucic, am ordonat să pună în alertă de luptă totală toate unitățile Ministerului de Interne”.

Cotidianul sârb Vecernje Novosti a raportat luni seara, citând surse apropiate unei forțe de menținere a păcii conduse de NATO în Kosovo (KFOR), că autoritățile din Kosovo nerecunoscut și-au pus trupele în alertă de luptă completă, pregătindu-se pentru o operațiune de demontare a baricadelor din nordul Kosovo și Metohija. Potrivit ziarului, aproximativ 1.500 de militari au primit ordin să rămână la locurile lor de desfășurare sau la îndemână fiind pregătiți pentru o posibilă mutare pe timp de noapte.

- Advertisement -

Serbia nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii sudice, populată majoritar de albanezi, proclamată în 2008. Belgradul îi încurajează pe cei 120.000 de sârbi din Kosovo să sfideze autorităţile locale, într-un context în care Pristina vrea să-şi consolideze suveranitatea pe întreg teritoriul.

Câteva sute de sârbi kosovari au ridicat blocaje rutiere în nordul Kosovo începând cu 10 decembrie pentru a protesta faţă de arestarea unui fost poliţist sârb, paralizând traficul către două puncte de trecere a frontierei cu Serbia.

Cu puţin timp înainte de plecarea generalului Mojsilovic în zona de frontieră, mai multe media sârbe au postat pe reţelele sociale o înregistrare video, în care se aud focuri de armă, susţinând că sunt „lupte” care au avut loc la începutul serii, când forţele kosovare au încercat să înlăture o baricadă.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img