Poliția italiană a arestat-o sâmbătă pe căpitana germană a unei nave care salva migranți, aflată în centrul unei dispute cu Guvernul italian după ce a acostat în portul de pe insula Lampedusa. Nava Sea-Watch 3, cu pavilion olandez, aflată în slujba organizației umanitare germane Sea-Watch, s-a aflat în larg mai mult de două săptămâni, având la bord 40 de africani salvați din ambarcațiuni improvizate.
După ce a așteptat în zadar ca Italia sau altă țară din UE să primească străinii, căpitana Sea-Watch 3, Carola Rackete, a decis să îndrepte nava spre insula din sudul Italiei Lampedusa, dar s-a văzut blocată de nave ale pazei de coastă italiene. Rackete a ignorat opoziția și, potrivit autorităților italiene, a „obstrucționat” cu propria navă o ambarcațiune guvernamentală odată ajunsă în portul păzit de un număr mare de polițiști.
Imaginile live transmise de televiziuni au arătat-o pe germana de 31 de ani cum este reținută și dusă la poliție, în aplauzele unor simpatizanți adunați în port.
Rackete a fost arestată pentru că ar fi „opus rezistență unei nave militare”, o acuzație care implică, potrivit presei, până la 10 ani de închisoare.
Ministrul de interne al Italiei, Matteo Salvini, cunoscut pentru pozițiile sale anti-migrație, spunea înaintea incidentului de sâmbătă că îi va permite Carolei Rackete să intre într-un port italian numai dacă alte țări din UE acceptă să primească migranții de îndată.
După arestare, sâmbătă, Salvini a scris pe Twitter: „Ilegala arestată. Nava-pirat capturată. Mare amendă pentru ONG din străinătate. Migranții redistribuiți în totalitate în alte țări europene. Misiune îndeplinită”. Mai târziu, Salvini, într-un interviu la radio, a criticat Olanda pentru că permite să-i fie folosit steagul în misiuni de salvare a migranților și a spus că mai multe țări din UE au asigurat Roma că vor primi migranți. Salvini nu a numit țările respective, dar presa a scris că este vorba de Franța, Germania, Luxemburg, Finlanda și Portugalia.
Surse de la Ministerul de Externe italian citate de Reuters au spus că în baza legii italiene nava Sea-Watch 3 va fi confiscată și îi va fi aplicată o amendă de 20.000 de euro, care poate fi mărită până la 50.000 dacă nu este plătită la timp.