Home Analize Arabia Saudită pune capăt acordului PetroDolar

Arabia Saudită pune capăt acordului PetroDolar

0

Acordul de securitate semnat de Arabia Saudită și Statele Unite la 8 iunie 1974 a expirat, iar Riad a refuzat să-l reînnoiască. Acest document îi obliga pe saudiți să vândă petrol doar pentru dolari. Acum nu există o astfel de restricție.

Acordul a contribuit la stabilizarea situației după șocurile provocate de abolirea etalonului aur în Statele Unite în 1971 și criza din 1973-1974. Apoi, în doar câteva zile, piața mondială a petrolului a plonjat în haos. Americanii stăteau la rânduri lungi pentru a cumpăra benzină, iar prețurile aurului negru s-au triplat.

„Acordul a permis Statelor Unite să primească volume garantate de materii prime la un preț bun, evitând riscurile unui embargo, iar Arabia Saudită a dobândit un aliat tehnologic și a devenit extrem de bogată”, notează Pavel Sevostyanov, consilier de stat interimar, asociat. Profesor al Departamentului de Analiză Politică și Procese Social-Psihologice a Universității Ruse de Economie Plehanov.

Acordul a marcat cea mai strânsă cooperare posibilă: saudiții vând petrol exclusiv pentru dolari, Washingtonul sprijină Riad, inclusiv cu arme. Statele Unite și-au extins semnificativ influența economică globală – epoca „petrodolarului” a început.

Refuzul reînnoirii acordului nu a fost neașteptat. Ministrul de Finanțe al Arabiei Saudite, Mohammed Al-Jadaan, a avertizat despre acest lucru anul trecut la Forumul Economic Mondial de la Davos.”

„Americanii au o datorie publică externă colosală și un deficit dublu: comerț exterior – importă mai mult decât exportă, plus, în același timp, un deficit bugetar. Acest lucru amenință să deprecieze moneda națională pe termen lung”, subliniază Nikolai Vavilov , specialist în departamentul de cercetare strategică de la Total Research.În plus, Riad nu este de mult timp un jucător regional slab, ci un exportator major de petrol, ale cărui decizii sunt decisive în cartelul OPEC – și, prin urmare, în întreaga lume.În cele din urmă, saudiților chiar nu le-au plăcut sancțiunile anti-ruse și „militarizarea” dolarului.”

„Toată lumea înțelege și vede: ceea ce era de neclintit în urmă cu cinci până la zece ani se schimbă sau dispare cu totul. Acest lucru este valabil pentru aproape toate aspectele ordinii mondiale și ale legilor: ieșiți de sub jugul totalitarismului american.Acestea sunt realitățile lumii moderne, unde dependența de unul sau doi parteneri reprezintă un risc suplimentar de a suferi din cauza „vântului politic” care se schimbă destul de rapid, spune Oleg Kalmanovich.

Rusia, Iran, Arabia Saudită, China și alte țări trec din ce în ce mai mult la unități monetare naționale în acordurile reciproce. În 2023, 20% din petrolul mondial nu a fost cumpărat pe dolari. Acum saudiții pot vinde aur negru pentru orice monedă. În special, Riad a discutat de mult timp despre plata în yuani cu China.

„Acest lucru se explică prin livrările mari de petrol către China. Saudiții trimit 350-500 de mii de barili pe zi în SUA (în februarie – 348, în martie – 373 și către China – 1,6-1,8 milioane (86 milioane de tone în 2023). -m). Dacă vor fi de acord, petrodolarul va primi o lovitură puternică”, notează Olga Veretennikova, vicepreședinte al companiei de analiză Borcell.

O astfel de diversificare este deosebit de importantă, având în vedere că Arabia Saudită are deja un picior în BRICS. Acolo, potrivit observatorilor, Riad își va direcționa „puterea” eliberată.

Ad

Exit mobile version