Arabia Saudită nu se poate apăra în fața atacurilor cu drone

0
32
Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman attends the Future Investment Initiative (FII) conference in Riyadh, on October 24, 2017. The Crown Prince pledged a "moderate, open" Saudi Arabia, breaking with ultra-conservative clerics in favour of an image catering to foreign investors and Saudi youth. "We are returning to what we were before -- a country of moderate Islam that is open to all religions and to the world," he said at the economic forum in Riyadh. / AFP PHOTO / FAYEZ NURELDINE

Pagubele produse sâmbătă de atacurile cu drone asupra infrastructurilor petroliere saudite ilustrează cvasi-imposibilitatea pentru o ţară, chiar foarte bogată, de a-şi proteja infrastructurile vitale de o astfel de ameninţare asimetrică, subliniază experţi şi oficiali, relatează AFP.

Pagubele grave suferite de rafinăria de la Abqaiq şi de exploatarea petrolieră de la Khurais, în estul ţării, au fost rezultatul unui atac cu zece drone, scrie luni centrul de analiză american Soufan Center.

Folosirea adiţională a unor rachete de croazieră este posibilă, adaugă Centrul, citând responsabili ai administraţiei americane.

Sunt arme de care dispun rebelii houthi, susţinuţi de Iran de la începutul confruntării din Yemen cu o coaliţie condusă de Riad, în urmă cu cinci ani. Ei au demonstrat în mai multe rânduri, în special din primăvara lui 2019, că aceste arme reuşesc să străpungă măsurile de apărare saudite.

Pentru o astfel de ameninţare „trebuie un sistem de apărare foarte perfecţionat, de care dispune, cred, numai un grup aeronaval american” organizat în jurul unuia dintre portavioanele Forţelor navale americane, dă asigurări pentru France Presse un şef francez al serviciului de informaţii aflat în rezervă care a dorit să-şi păstreze anonimatul.