Aproape jumătate din capacitatea de producție a energiei electrice din România este ineficientă din punct de vedere economic sau se află la limita eficienței, a declarat, marți, Andrei Dominic Gerea, ministrul Energiei, la o dezbatere despre energie regenerabilă, transmite Agerpres.
„Aproape jumătate din capacitatea de producție a energiei electrice din România ori este ineficientă din punct de vedere economic ori este la limita eficienței. Și aici vorbesc exact de producția bazată pe cărbune și energia eoliană, solară și pe biomasă. Deci aceste componente care reprezintă jumătate din capacitatea noastră de producție a energiei electrice sunt ori ineficiente ori la limită pentru că au nevoie de scheme suport, au nevoie de variante de subvenții acceptate la nivelul Uniunii Europene și așa mai departe. Este o provocare pe care sunt convins că nu numai România o are ci majoritatea țărilor care încă dețin tehnologii vechi de producție a energiei electrice”, a spus Gerea.
Ministrul a afirmat că România trebuie să gândească un cadru adecvat de finanțare, scheme de bonusare adecvate pentru că până acum suportul care a venit din partea statului practic s-a dus în acoperirea ineficienței economice și nu în dezvoltarea eficienței energetice.
„În ceea ce privește sursele regenerabile de energie, gestionarea acestui sector trebuie să fie înțeleasă în contextul funcționării pieței de energie electrică, în contextul asigurării securității sistemului energetic, în asigurarea securității funcționării sistemului energetic național și nu în ultimul rând în asigurarea unui preț suportabil la consumatorii finali. România nu își poate permite creșteri majore ale prețului energiei într-un timp foarte scurt”, a mai declarat Gerea.
Comisia economică, industrii și servicii și Comisia pentru transporturi și energie din Senatul României organizează marți, în cooperare cu Forumul european pentru energie regenerabilă — EUFORES, dezbaterea cu tema ‘Energia regenerabilă și Eficiența energetică în România — Oportunități și Provocări ale noii Uniuni Energetice Europene’.