Home Analize Aproape de o surpriză istorică în Muntenegru: Coaliția pro sârbă și rusă...

Aproape de o surpriză istorică în Muntenegru: Coaliția pro sârbă și rusă ar putea câștiga alegerile

0

O coaliție condusă de Frontul Democratic (DF) cu viziuni pro-sârbe și două alte formațiuni de opoziție s-au declarat câștigătoare a alegerilor parlamentare din Muntenegru în fața actualei puteri pro-Vest, transmite Radio Europa Liberă.

Împreună, toate aceste formațiuni ar avea 41 din cele 81 de locuri din Parlamentul de la Podgorița, potrivit rezultatelor parțiale după numărarea a 88,4% din voturi.

Zdravko Krivokapic, liderul coaliției „Pentru viitorul Muntenegrului”, este un politician care și-a exprimat dorința pentru legături mai apropiate cu Rusia și Serbia.

Președintele Milo Djukanovic, liderul al Partidului Social Democrat care a guvernat în ultimii 30 de ani, a arătat că partidul va accepta rezultatele votului, dar nu și-a recunoscut încă înfrângerea. El a subliniat că speră că orice va forma noul guvern va menține drumul spre Uniunea Europeană.

Conform autorităților electorale, prezența la urne a fost de 75%.

Tema dominantă a campaniei, care s-a desfășurat în principal în online și pe rețelele de socializare, din cauza pandemiei de coronavirus, a fost o lege religioasă despre care Biserica Ortodoxă Sârbă spune că ar priva-o de proprietățile sale din țară.

Legea, care a intrat în vigoare în ianuarie, spune că comunitățile religioase trebuie să dovedească deținerea proprietății încă din anul 1918, anul în care Muntenegru s-a alăturat Regatului Iugoslaviei, iar biserica sa a fost subordonată Bisericii Ortodoxe Sârbe, pierzându-și toate proprietățile.

Biserica Ortodoxă Sârbă spune că legea are ca scop recuperarea proprietăților și a susținut proteste zilnice împotriva acestei legi.

Oficialii muntenegreni au negat în mod repetat acuzațiile.

Muntenegru s-a despărțit de Serbia printr-un referendum, în 2006, și s-a îndepărtat de Belgrad și de aliatul său ortodox Rusia, urmând un traseu pro-occidental și aderând la NATO în 2017.

Ad

Exit mobile version