spot_img
28.6 C
București
marți, septembrie 26, 2023
AcasăEconomieComertApple și China provoacă șoc pe bursele europene

Apple și China provoacă șoc pe bursele europene

-

Firmele cu afaceri în China și cifrele proaste ale Apple au dus la prăbușirea acțiunilor și pe bursele europene. Șocul Apple a scăzut acțiunile companiilor europene cotate la bursă, care au expunere la China – de la Burberry și proprietarul Gucci, Kering, până la fabricanții de cipuri și minerit, scrie The Guardian. Și bursa australiană și cele asiatice au avut scăderi importante.

- Reclama -

Miercuri, Apple a redus prognoza vânzărilor pentru ultimele trei luni ale anului 2018, cea mai importantă perioadă a anului, cu până la 10% față de orientările anterioare. Măsura a venit în aceeași zi când s-a raportat că activitatea fabricii din China a scăzut.

Economia Chinei a fost, de asemenea, lovită de războiul comercial cu SUA , care a aferctat și alte economii asiatice.China este cea de-a treia piață cu cea mai mare piață a Apple după SUA și Europa.

Producătorul de articole de îmbrăcăminte și accesorii de lux Burberry, care generează vânzări substanțiale de la cumpărători chinezi, a pierdut mai mult de 3%, deoarece contagiunea avertizării privind profitul surpriză Apple a crescut „magnitudinea” șocului China se extinde pe piețele europene.

Kering, proprietarul mai multor mărci de la Paris, printre care Gucci, Yves Saint Laurent și Alexander McQueen, a scăzut cu 2,7%, în timp ce compania de ceasuri elvețiană Swatch a scăzut cu 3,5%.

Valoarea stocurilor companiilor miniere și de oțel, multe dintre ele puternic influențate de piața chineză, au avut scăderi majore.  Evraz a scăzut cu 4,3%. Antofagasta Holdings a scăzut cu 2,3%, în timp ce Anglo American a scăzut cu 1,3%, Rio Tinto a alunecat cu 1,6%, Glencore a scăzut cu 1,2%, iar BHP a scăzut cu 1,5%.

Furnizorii europeni de la Apple au fost loviti din greu, iar producatorul de cipuri IQE din Londra, bazat pe cardiff, a scazut cu 4%. Compania de software Sage din Newcastle a scăzut cu 1,6%.

Acţiunile Apple au scăzut cu circa 8% după ce compania şi-a redus estimările referitoare la vânzările din perioada sărbătorilor, mai ales din cauza vânzărilor mai slabe de iPhone-uri anticipate pe piaţa din China, impactul anunţului asupra capitalizării bursiere a companiei fiind de 55 de miliarde de dolari, relatează CNN Business.

Acţiunile au fost suspendate de la tranzacţionare miercuri, înainte de anunţ, iar ulterior au scăzut cu aproape 8%, influenţând negativ bursele. Titlurile şi-au revenit ulterior, fiind în stagnare. În ultimele trei luni, acţiunile Apple au scăzut cu 31,1%, în timp ce indicele S&P 500 a scăzut cu 14,3%.

Problemele Apple în China, o piaţă uriaşă pentru producătorul iPhone, unde obţine circa 15% din veniturile sale globale, sunt provocate de războiul comercial dintre SUA şi China, dar şi de alţi factori, cum ar fi faptul că Apple oferă baterii de schimb pentru iPhone-urile mai ieftine, potrivit unei scrisori adresate de directorul general Tim Cook investitorilor.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img