spot_img
-1.1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăcoronavirusApel disperat al medicilor: ”Nu ne putem lupta cu virusul în echipamente...

Apel disperat al medicilor: ”Nu ne putem lupta cu virusul în echipamente de zugravi!”

-

”Testarea și protejarea medicilor trebuie sa fie o prioritate”, le-a transmis, marți, președintele Klaus Iohannis managerilor de spitale, în speranța că nu se vor mai repeta cazuri precum cele de la Suceava, Arad, Filiași sau București, unde au fost închise temporar secții sau chiar spitale întregi, după infectarea cu coronavirus a zeci de cadre medicale neprotejate corespunzator. În aceste condiții, medicii transmis un mesaj disperat către Guvern și cer ca măcar în ceasul al 12-lea să le fie livrate materiale de protecție și să fie testați prioritar. Marți seară, Raed Arafat susținea ca 100.000 de măști și 15.000 de combinezoane ar fi fost livrate către spitale. Președintele Camerei Federative a Medicilor, Victor Eșanu, spune la RFI ca de două săptămâni medicii au atras atenția că trebuie testati cu prioritate si că e vital sa primeasca echipamente de protectie, fapt nu s-a intamplat.

- Reclama -

Medicii, testați doar dacă s-au îmbolnăvit sau au fost în contact direct cu pacienții

Victor Esanu: Colegii noștri acuză, peste tot în țară, de la Arad până la Suceava, de la București până la Institutul inimii din Cluj,  de la Craiova până la Timișoara, că echipamentele încă nu au sosit. Astăzi (n.r. marți) ni s-a comunicat că s-ar putea ca de săptămâna viitoare, din 30 – 31, să se poată testa și personalul medical. Personalul medical nu a fost testat nicăieri decât în cazurile în care medicii s-au îmbolnăvit sau au fost în contact direct cu pacienții. Eu înțeleg că și România, ca și alte țări, a fost prinsă pe picior greșit. Înțeleg că ne-a surprins această epidemie și mai ales virulența acestei epidemii. Însă, era clar pentru toată lumea, având în vedere experiența Italiei, că dacă nu vom lua măsuri urgente și dacă medicii se vor îmbolnăvi împreună cu pacienții, sistemul medical va intra în colaps.

- Advertisement -

Reporter: Credeți că autoritățile nu au recționat în ritmul care era necesar în ciuda avertismentelor pe care le-ați transmis?

V.E: O să vă răspund cu o întrebare. Un întreg spital județean a fost închis (n.r. Suceava). Dumneavoastră vă dați seama ce înseamnă pentru județul Suceava ca 1.300 de cadre medicale să fie în carantină, să fie închis spitalul? Vă imaginați că acolo sunt femei care trebuie să nască. Vă imaginați că sunt pacienți cu infarct, cu accident vascular, cu o sciatică, cu orice. Doamne ferește! Ce fac toți acești oameni? Spitalul județean a fost închis. Sistemul sanitar al județului Suceava este în colaps. Are capacitatea județul Iași, centrul universitar cel mai apropiat, să preia toți acești pacienți? Mă îndoiesc. Autoritățile au băgat deja un județ în colaps. La Arad a fost un pacient care a fost internat patru zile. A fost consultat de medici. A fost vizitat de asistente, de infirmiere. Nu se știe nimic despre ce se va întâmpla cu județul Arad, care este și el un centru universitar. Nu e de glumă.

- Advertisement -

Suntem extrem de îngrijorați.  La Gorj se folosesc echipamente de zugravi

Rep: Într-adevăr, situația e dificilă și la Arad și la Suceava. Și la Spitalul Floreasca din București au fost depistate cazuri asemănătoare. La Filiași, la Universitar, la Gerota, suntem în fața unei probleme extrem de importante. Dacă nu se iau măsuri rapid nu vom mai avea cine să ne mai trateze…

V.E: Nu vedem aceste măsuri. Aveți perfectă dreptate. Suntem extrem de îngrijorați. Solicităm imperativ să se ia măsuri de urgență.

Rep: Ce v-a transmis ministrul sănătății, domnule doctor? Sunt convins că ați discutat. Ce mesaj aveți de la guvern?

V.E: Avem mesajele pe care le aveți și dumneavoastră zilnic în conferințele de presă. În primul rând, informațiile sunt foarte puține. Toată presa este foarte mirată că informațiile sunt date cu țârâita și noi la fel. În al doilea rând, ne spun că sefac eforturi, că se va rezolva, că se vor achiziționa aparate de testare, că se achiziționează echipamente de protecție. Spitalul din Hunedoara a făcut apel la oameni să doneze pentru că nu mai au cu ce lucra. Colegii din Gorj de la salvare sunt trimiși cu echipamente cumpărate de ei, echipamente de zugravi. Doamne, iartă-mă! Suntem în plină pandemie. Eu nu înțeleg cine sunt oamenii care conduc direcțiile sanitare. Uitați-vă cu ce viteză se multiplică cazurile atunci când începem să testăm cu adevărat. Nu vă supărați, dar Colectiv va fi mic copil pe lângă drama care seprefigurează.

Așa știu ei să conducă sistemul…

Rep: Probabil că numărul de cazuri din acest moment este mult mai mare decât cele confirmate…

V.E: Este evident acest lucru. Noi nu testăm ca să nu spunem oamenilor adevărul. Este foarte bine că sunt polițiștii în stradă. Măsurile trebuie să fie mult mai drastice.

Rep: Care este starea sistemului medical, domnule doctor? Cât mai poate rezista cu aceste probleme cu care se confruntă?

V.E: Am să vă spun două lucruri. Noi toți suntem oameni. Toți avem familii, părinți, copii. Suntem puțin spus îngrijorați. Suntem speriați, dar nu avem ce face. Asta este meseria noastră. Știam că odată se va întâmpla și acest lucru. Știam că în caz de epidemie sau de altă nenorocire vom fi linia întâi. Totuși, considerăm că o protecție de calitate, o protecție mai bună ar asigura o prezență a medicului la patul bolnavului și o activitate a sistemului sanitar. La ora actuală noi încă nu vedem o protecție calitativă. Astăzi am văzut că Institutul inimii din Cluj a făcut un apel disperat că nu se întâmplă nimic. Am văzut Colegiul medicilor din Iași. Foarte bine, bravo lor. Eu aștept colegiul medicilor la nivel național să spună autorităților să facă ceva pentru că ele sunt cele care administrează sistemul. Când noi, medicii, încercam să spunem ceva ni se spunea că știu ei cum trebuie să conducă sistemul, iar noi să ne vedem de pacienți. Uite așa știu ei să conducă sistemul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img