Multimilionarul newyorkez Jeffrey Epstein, în vârstă de 66 de ani, era încarcerat în Manhattan şi a fost găsit mort sâmbătă în celula sa. La prima vedere el s-a sinucis. Era acuzat de abuzuri sexuale asupra unor fete minore. Liderul de la Casa Albă, Donald Trump a reacţionat pe Twitter şi a sugerat că există o legătură între decesul lui Epstein şi fostul preşedinte Bill Clinton. FBI și Departamentul de justiție au deschis o anchetă. Decesul a născut tot felul de ipoteze complotiste dat fiind faptul că sexagenarul avea legături cu cele mai înalte cercuri ale puterii, transmite RFI.
RELATAREA RFI:
Căştigătorul premiului Nobel 2008 pentru Economie, Paul Krugman a rezumat pe Twitter sentimentul dominant:“cazul Jeffrey Epstein arată că trăim într-un fel de univers de fantasm paranoic”.
Jeffrey Epstein fusese initial plasat într-o celulă supravegheată după ce a încercat să se sinucidă pe 23 iulie dar ulterior, din motive inexplicabile, a beneficiat de condiţii de încarcerare mai “relaxate”.
Închisoarea federală unde se găsea, Metropolitan Correctional Center din Manhattan, este una dintre cele mai sigure din ţară. Aici a fost închis până în iulie, narcotraficantul mexican Joaquin Guzman „El Chapo”, care a reuşit să evadeze de două ori în Mexic.
Un fost deţinut din unitatea specială unde era încarcerat Epstein a explicat pentru New York Post că e imposibil ca cineva să se spânzure aici: „lenjeria de pat este fină precum hârtia, tavanul se află la 2,5 metri, patul nu poate fi deplasat, niciun obiect dur ori metalic nu este autorizat în celulă iar gardienii trec la fiecare 9 minute”.
El aştepta în închisoare să afle data la care va începe procesul său, undeva în 2020 iar în acest timp afacerea ameninţa să atingă nume importante. Averea îi era estimată la 500 de milioane de dolari.
Jeffrey Epstein a fost reţinut pe 6 iulie, de FBI, la New York când se întorcea de la Paris, cu jet-ul său privat. El a fost acuzat de justiţia americană de abuzuri sexuale cu minore. Unele fete aveau doar 14 ani iar faptele s-ar fi petrecut între 2002 şi 2005 în diverse proprietăţi pe care le-a deţinut.
Epstein pledase nevinovat. Avocaţii au susţinut că nu a mai avut relaţii cu minore după ce a fost condamnat din acest motiv în 2008, în Florida.
La prima condamnare, el pledase vinovat şi a petrecut 13 luni într-o închisoare din Palm Beach ceea ce i-a determinat pe avocaţii săi să spună că a fost deja condamnat pentru aceste fapte. Avocaţii au ajuns la un acord cu procurorul federal din Florida de la acea vreme – Alexander Acosta, devenit între timp ministrul muncii în mandatul lui Donald Trump.
Odată afacerea scoasă din sertar, pe 19 iulie anul acesta, ministrul Acosta şi-a prezentat demisia preşedintelui Donald Trump care, a acceptat-o.
Iar cercul pare a fi chiar strâmt căci, William Barr, procurorul general al Statelor Unite, echivalentul ministrului de justiţie, a fost nevoit să se delimiteze de dosarul Acosta căci fostul său cabinet de avocaţi l-a apărat pe Epstein. Procurorul general s-a exprimat totuşi după decesul acestuia : «răspunsuri trebuiesc găsite. În afară de investigaţia FBI, am consultat inspectorul general al Departamentului pentru Justiţie care deschide o anchetă privitoare la condiţiile în care s-a produs decesul lui Epstein”.
Prudent, procurorul din New York, Geoffrey Berman vorbeşte într-un comunicat de un „suicid aparent”.
Cât despre Donald Trump, el apare într-un video dezgropat de NBC alături de Epstein în timpul unei petreceri, alături de tinere femei, în 1992.
The New York Times a găsit o declaraţie făcută de viitorul preşedinte, în 2002: “Îl cunosc pe Jeff de 15 ani, este un tip super. Iubeşte femeile frumoase la fel ca şi mine iar multe sunt foarte tinere”. Acum şef la Casa Albă, în iulie 2019, Donald Trump s-a distanţat de vechiul amic: “îl ştiam la fel ca toată lumea din Palm Beach, nu l-am mai văzut de 15 ani, nu eram fanul său”.
Iar în sâmbăta «suicidului aparent», Donald Trump a publicat pe pagina sa de Twitter un mesaj al actorului Terrence William care acuza fără nicio dovadă: «Jeffrey Epstein avea informaţii despre Bill Clinton iar acum este mort».
În iulie, fosta purtătoare de cuvânt a lui Bill Clinton anunţa într-un comunicat că fostul preşedinte a utilizat de 4 ori avioanele private ale lui Epstein, pentru a se deplasa în Europa, Asia şi de două ori în Africa. Bill Clinton a explicat că nu s-a deplasat niciodată pe insula lui Epstein şi că nu mai vorbise cu el de zece ani. Ce-i drept, Epstein a fost prezent în 2010, la nunta fiicei lui Bill Clinton, Chelsea.
Iar în tot acest vârtej, The New York Times dezvăluie că, încă şi după condamnarea sa în Florida, Epstein a fost primit de diverse personalităţi ale planetei. La ieşirea din închisoare, după prima condamnare, el explicase că “nu este un devorator sexual ci un delicvent. Aceasta este diferenţa între un ucigaş şi un hoţ de sandviciuri”.