Primarul sectorului 5, Daniel Florea, a declarat că luni va înainta către Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) documentaţia pentru aprobarea planului urbanistic zonal (PUZ) pentru zona Antiaeriană.
„Suntem în faza finală de implementare a PUZ-ului, deja, în principiu, luni vom înainta documentaţia către Consiliul General pentru aprobarea planului urbanistic zonal pentru Antiaeriană. (…) Vom elabora documentaţiile tehnice pentru utilităţi, vom realiza infrastructura publică – drumuri şi căi de acces, principalele reţele de utilităţi publice, pregătirea sistemului de transport public. În afară de sală polivalentă, spital şi locuinţe, acolo se vor construi zece şcoli şi grădiniţe. Pentru parteneriatul public-privat, oportunităţile de investiţii sunt următoarele: zone rezidenţiale, birouri, funcţiuni comerciale. (…) Vom avea gata PUZ-ul pe Antiaeriană până la sfârşitul acestui an (…) PUZ-ul sectorului 5 vom fi gata cel târziu în martie”, a spus edilul la o conferinţă.
El a menţionat că deja a predat primele terenuri către Ministerul Dezvoltării şi către ANL. „Primele locuinţe pentru tineri medici, profesori, oameni din administraţie, din armată, procurori, judecători, primele blocuri vor începe să fie construite în primăvara anului viitor. Dacă nu ar fi fost această criză administrativ-guvernamentală, cu siguranţă proiectul era început. Masterplanul pentru proiectul Centenarului prevede următoarele: 1.621.000 metri pătraţi construiţi, 40.000 de unităţi locative, 28.000 de locuri de parcare, 191.200 metri pătraţi de drumuri şi alei, un POT general de 20%, un CUT general de 1,7%, spaţiu verde aproximativ 50% din suprafaţa totală”, a explicat Daniel Florea.
Potrivit acestuia, „coloana vertebrală” a proiectului privind construirea unui cartier pe circa 100 de hectare din zona Antiaeriană e de asemenea prima parte a inelului median de circulaţie a Bucureştiului care va face legătura dintre strada Braşov până la şoseaua Alexandriei.
„În momentul în care vom face aceşti 2,4 kilometri de drum, circulaţia prin centru se va reduce considerabil. De asemenea, urmează partea a doua de închidere a inelului median, între Alexandriei şi strada Luică, la Giurgiului. Acolo avem nevoie şi de sprijinul Municipalităţii şi mai ales de sprijinul Guvernului. Sunt multe proprietăţi private ce trebuie expropriate şi acolo, din păcate, finanţarea depăşeşte capacităţile sectorului 5. (…) Sunt în faza finală de preluare de la Ministerul Transporturilor a unei porţiuni de cale ferată dezafectată între Răzoare spre Progresul până la Luică, 7,4 kilometri liniari, ce ar putea să ne ajute să facem, dintr-o şosea cu o bandă sau două, şosea de cel puţin patru benzi pe toată această lungime”, a declarat Florea.
În altă ordine de idei, el a menţionat că Primăria sectorului 5 a reuşit să atragă proiecte cu finanţare nerambursabilă de aproape 26 de milioane de euro.
„Se spune că suntem cel mai sărac sector din Bucureşti şi că e foarte greu să se găsească bani pentru ceea ce avem de făcut. (…). Am reuşit să atragem proiecte cu finanţare nerambursabilă în valoare de 25.950.000 de euro. Am reuşit să degrevăm bugetul sectorului de 42.930.000 de euro. În programul local de eficienţă energetică am atras 30 de milioane de euro (…) Până în 2022 vom investi 309.150.000 euro în infrastructură, educaţie, sănătate, regenerare urbană, eficienţă energetică şi cultură”, a adăugat edilul.