Faptul că în Primăria comunei Șelimbăr, cu 18.000 de locuitori, pot lucra maxim 64 de angajați, pe când în Primăria orașului Miercurea Sibiului, cu 4.200 de locuitori, se pot angaja 130 de funcționari este printre reformele rapide de care are nevoie administrația locală, arată Valentin Ivan, primar al comunei Sadu și, totodată, președinte al filialei sibiene a Asociației Comunelor din România (ACoR) conform Turnul Sfatului.
Valentin Ivan, primarul comunei Sadu și președinte al filialei sibiene a ACoR, nu este însă susținător al unei reforme administrative decât după ample analize și abia după ce scopul acesteia este clar stabilit. „Eu nu sunt sus susținător al reorganizări administrative. Eu sunt susținător unei reforme fiscale, în primul rând. Statul român are nevoie de reformă fiscală. Reforma fiscală determină gradul de sustenabilitate. Mie îmi place să iau termenul de la Republica Moldova, de la prietenii noștri și frații noștri din Republica Moldova: amalgamare. Ei au politica lor de reformă, de comasare administrativă, se numește amalgamare voluntară. Deci politica asta de amalgamare voluntară nu va crea decât un haos. O reformă administrativă are nevoie de foarte multe studii și analize. Dar ce facem, ce obiectiv vrem să atingem cu reforma administrativă? Să îndepărtăm administrația de cetățean?”, se întreabă retoric Valentin Ivan.
Este de acord că unele administrații rurale ar putea funcționa cu mai puțini angajați, iar serviciile publice puse la dispoziția cetățenilor pot fi rezultatul unor asocieri. „Eu zic că reforma administrativă care ar trebui să fie abordată este acel mecanism de cooperare prin asociere și organizare serviciilor, exact cum avem noi serviciul de Urbanism la nivel de Asociație a comunelor sau auditul intern, pentru mai multe UAT-uri (unități administrativ-teritoriale – n.r.). Este o eficiență și optimizare a procesului. Primăria Râu Sadului poate să nu fie desființată, dar trebuie să rămână acolo doar patru oameni”, explică Valentin Ivan.
Primarul din Sadu consideră că adevărata inflație de funcționari care îngreunează aparatul administrativ al țării este la nivel central. „La nivelul unităților teritorial-administrative, pe comune, statistic, la nivelul anului 2023, în 2.862 de comune în țară sunt 138.000 de angajați, din care 62.000 sunt asistenții persoanelor cu handicap. Rămân 56.000. 56.000 reprezintă 1,18% din PIB. Asta este problema statului? Asta chiar este o problemă a statului? Dacă ați face calculul ăsta la nivel ministerial, și numai la un minister, ați constata că o reformă de comasare administrației centrale pe direcții, o singură reformă, ar fi un lucru vizibil”.