Scriitorul Andrei Pleşu a lansat, marţi, în cadrul unei dezbateri a GDS pe tema plagiatului, o idee către cei care au titluri de doctor, spunând că ar putea cu toţii să îşi depună aceste titluri, suspendându-şi calitatea pe care le-o conferă până când vor face acest lucru toţi cei care au plagiat.
„Această formă de prostie care a apărut în jurul lui Victor Ponta când el şi ministreasa Educaţiei au explicat că pe vremea când a făcut el doctoratul nu exista o lege a ghilimelelor”, a spus Pleşu, citat de Mediafax. În cadrul dezbaterii, scriitorul a lansat şi o idee către toţi cei care au obţinut corect titlul de doctor în România, întrebându-i dacă nu ar putea să-şi depună cu toţii titlurile obţinute pentru a-i forţa şi pe cei care au plagiat să facă acest lucru. „Hai să ne depunem toţi titlurile şi să spunem că până nu le depun toţi cei care au plagiat sau până nu se corectează acest lucru ne suspendăm această calitate”, a spus Andrei Pleşu.
Rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, care a participat de asemenea la dezbatere, a făcut o analiză şi a constatat că plagiatul este în creştere peste tot în lume, mai ales în România, unde fapta nu este pedepsită nici măcar atunci când este descoperită. Mircea Dumitru a spus, la dezbaterea „Plagiatul ca stare a naţiunii”, că vorbeşte în calitate de profesor care coordonează doctorate, ci nu ca rector al Universităţii Bucureşti, şi că, din punctul său de vedere, ceea ce se întâmplă în prezent prin lipsa unor reguli instituţionale care să facă imposibil plagiatul reprezintă de fapt o „plagă academică generalizată”.
Mircea Dumitru a mai spus că în România ar fi necesară întărirea autonomiei universităţilor, dar şi o reglementare mult mai strictă în domeniu, spunând că va propune Parlamentului să iniţieze retragerea din lege a prevederii potrivit căreia doar Comisia de etică să se poată ocupa de demnitari. „Universitatea ar trebui să facă asta. Trebuie să impunem o legislaţie specifică pentru a împiedica să se mai întâmple acest lucru”, a spus rectorul Universităţii Bucureşti. Acesta a făcut referire şi la lucrările pe care le scriu deţinuţii cu scopul de a li se reduce pedeapsa, apreciind că această prevedere legală „este o ruşine”.