spot_img
9.6 C
București
marți, martie 5, 2024
AcasăhighlightAnchetă a Parchetului francez în cazul Maria Francesca

Anchetă a Parchetului francez în cazul Maria Francesca

-

Parchetul din Evry (Franța) a anunțat luni că a deschis o anchetă preliminară pentru discriminare după ce unui bebeluș rom i s-a refuzat înmormântarea în comuna Champlan (Essonne). Înhumarea fetiței de etnie rromă dintr-o familie originară din România a avut loc luni în cimitirul din Wissous, la șapte kilometri distanță de Champlan.Societatea de pompe funebre spune că primarul din Champlan, Christian Leclerc a refuzat să îi acorde un loc în cimitirul din oraș, dar acesta a negat spunând că a fost neînțelegere.
„Să refuzi un mormânt unui copil din cauza originilor sale (este) o injurie la adresa memoriei sale, o injurie la adresa a ceea ce reprezintă Franţa”, a denunţat premierul socialist Manuel Valls, duminică, pe Twitter. „Nu m-am opus în niciun moment acestei înhumări. I s-a dat prea multă importanţă acestui caz”, a declarat primarul din Champlan, Christian Leclerc. „Sunt copleşit de tot ce am auzit (…) Voi trimite un mesaj de condoleanţe şi compasiune familiei”, a adăugat el.

În declaraţiile pentru cotidianul Le Parisien, Leclerc a invocat numărul „mic de locuri disponibile” pentru a explica refuzul municipalităţii de a-şi deschide cimitirul pentru micuţa Maria Francesca, decedată în a doua zi de Crăciun. „Se acordă prioritate celor care îşi plătesc impozitele locale”, a adăugat el. Aceste declaraţii, afirmă el, au fost însă interpretate greşit de cotidian.
Născută la 14 octombrie, Maria Francesca, ai cărei părinţi locuiau într-o tabără de romi din comuna Champlan, a decedat din cauza sindromului de moarte subită a sugarului în noaptea de 25 spre 26 decembrie într-un spital din regiune, la Corbeil-Essonnes.
Cazul a generat o emoţie enormă în rândul asociaţiilor antirasiste, de apărare a drepturilor omului sau de susţinere a comunităţii rome, formate din aproximativ 20.000 de persoane în Franţa.Considerând că este vorba despre „rasism”, preşedintele Ligii împotriva rasismului şi antisemitismului, Alain Jakubowicz, a declarat că ia în considerare o procedură judiciară.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img