Home Analize Analiza veteranului diplomat Hans Blix: Știe ce face!

Analiza veteranului diplomat Hans Blix: Știe ce face!

0

Vladimir Putin este „foarte raţional” şi nu îşi va asuma riscul de a provoca un accident nuclear major, a declarat pentru AFP fostul şef al inspectorilor ONU în Irak, suedezul Hans Blix, într-un moment în care ONU este preocupată de siguranţa centralei ucrainene de la Zaporojie.

În vârstă de 96 de ani, Hans Blix a primit echipa AFP în casa sa din centrul capitalei Stockholm, unde locuieşte de 50 de ani, pentru un interviu de peste o oră, publicat în relatare sâmbătă.

Instalat pe canapea, el observă echilibrul de putere la nivel internaţional de la distanţă şi cu experienţa de decenii în cele mai înalte eşaloane ale diplomaţiei mondiale.

Născut în 1928, diplomatul şi politicianul a fost ministru de externe al Suediei între 1978 şi 1979 şi a condus Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) între 1981 şi 1997.

În timpul primilor zece ani în fruntea organismului ONU, el a dat asigurări repetate că Irakul nu dezvoltă arme nucleare.


– Invazia din Irak, o „aberaţie –

În 2000, Hans Blix a fost numit preşedinte executiv al Comisiei de monitorizare, verificare şi inspecţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite (UNMOVIC).

Din noiembrie 2002, el a condus o echipă de inspectori în Irak pentru a verifica dacă Saddam Hussein deţinea arme de distrugere în masă, lucru pe care nu l-a confirmat niciodată.

Acest lucru nu l-a împiedicat pe preşedintele de atunci al SUA, George W. Bush, să decidă invadarea Irakului în 2003. Chiar şi astăzi, Blix consideră că acest război a fost o „aberaţie” şi o „greşeală teribilă din partea Statelor Unite, bazată pe informaţii eronate” şi pe ceea ce el descrie drept „orgoliu”.

„La acea vreme, Statele Unite nu riscau o intervenţie a Rusiei sau a Chinei”, notează Blix, care consideră că America şi Regatul Unit s-au comportat ca „şerifii lumii”.

Astăzi, Blix este optimist cu privire la evoluţia viitoare a conflictelor mondiale.


– Putin „ştie ce face” –

Autor al cărţii „A Farewell to Wars ” (Un adio războaielor), publicată în 2023, cu un titlu pe care îl recunoaşte ca fiind în mod deliberat „provocator”, fostul diplomat recunoaşte că analiza sa poate părea „un fel de vânt potrivnic cu Ucraina şi războiul din Gaza”.

În opinia sa, invazia Rusiei în Ucraina este o „aberaţie”, la fel cum a fost războiul din Irak în 2003. „Putin a făcut o greşeală şi sunt sigur că o regretă”, spune Hans Blix.

Cu toate acestea, diplomatul rămâne convins că stăpânul de la Kremlin este o persoană „foarte raţională” care „ştie ce face”. El se agită, flutură armele nucleare şi ameninţă, dar nu este prost”.

La 17 august, AIEA şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la o „deteriorare” a siguranţei centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, controlată de Rusia, în urma unui atac cu dronă în apropiere.

În ciuda acestei evaluări a instituţiei pe care a condus-o timp de 16 ani şi a cărei activitate o „aplaudă”, Blix rămâne calm în ceea ce priveşte ameninţarea unui accident nuclear major, pe care a experimentat-o deja în calitate de iniţiator al unui proiect internaţional de securizare a centralei nucleare de la Cernobâl în 1986.

El dă asigurări că Rusia nu va ataca niciodată „în mod deliberat” o centrală nucleară şi adaugă că este clar că „nu are insomnii” în această privinţă.

Optimismul său se bazează pe încrederea în descurajarea nucleară.

„Atât timp cât există posibilitatea unui al doilea atac, există teama de escaladare”, analizează Blix şi consideră că „marile puteri, SUA, China şi Rusia, nu doresc să ajungă într-o situaţie de confruntare directă”.

Ad

Exit mobile version