spot_img
13.2 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăAnalizeANALIZĂ RADIO EUROPA LIBERĂ: Intervenția saudită în Yemen și expansiunea politică iraniană

ANALIZĂ RADIO EUROPA LIBERĂ: Intervenția saudită în Yemen și expansiunea politică iraniană

-

Care sint consecintele conflictului din Yemen asupra situatiei din Orientul Mijlociu? O relatare de la corespondentui Europei Libere la Washington, Valeriu Sela:

Arabia Saudita a initiat atacuri aeriene impotriva Yemenului, la baza acestei decizii fiind temerea ca acea tara va deveni un cap de pod al unei posibile dominatii iraniene, in Orientul Mijlociu. Este putin probabil, pe termen scurt, ca Teheranul sa riposteze pentru ca principala sa preocupare este incheierea negocierilor cu privire la programul sau nuclear.

- Advertisement -

Intr-un articol publicat in Washington Post, Liz Sly arata ca Statele Unite sprijina militii ajutate de Iran in Irak, dar este impotriva unor structuri similare, in Yemen. Egiptul si Emiratele Arabe Unite, care s-au alaturat ofensivei saudite in Yemen, bombardeaza factiuni libiene, sprijinite de Turcia si Qatar, tari ca se pronunta si ele in favoarea atacurilor saudite din Yemen.

Odata cu conflictul sirian, puterile regionale se afla intr-o continua competitie pentru suprematie. Frederic Wehrey, de la Institutul Carnegie spune ca, din anii ’60 incoace, nu s-a mai vazut o situatie in care atitea state arabe sa fie angajate in atit de multe razboaie. „Este foarte periculos” – e de parere expertul. In Yemen, interventia a fost generata de preluarea puterii de catre o factiune siita, sprijinita de Iran – Houthi. Din perspectiva saudita, aceste evolutii primejduiesc pe sunitii din regiune si asta explica interventia. Rihadul vede aceste desfasurari ca fiind incununarea unei intregi perioade de ascensiune siita, in conditiile in care unii experti spun ca Statele Unite si-ar fi abandonat aliatul, Arabia Saudita. In Liban, gruparea Hezbollah, cu conexiuni iraniene, are o mare influenta. Luptatori sprijiniti de Iran il ajuta pe Bashar Assad sa se mentina la putere, in Siria. In Irak, militii sprijinite de Teheran controleaza mai mult teritoriu decit armata irakiana.

- Advertisement -

Semnalul transmis de sauditi cu interventia din Yemen este ca nu mai tolereaza expansiunea iraniana si nici nu mai conteaza pe Statele Unite sa o stopeze. Yemenul ar putea fi doar inceputul acestei contra-ofensive. Mustafa Alani, expert in regiune, crede ca eforturile Statelor Unite pentru a ajunge la o intelegere cu Iranul, in privinta programului nuclear au antrenat ascensiunea Teheranului, el aratind ca problema iraniana nu este bomba atomica, ci „intregul comportament care echivaleaza cu o bomba atomica”.

Sauditii mai spun ca exista si riscul ca avansurile siite in sudul Yemenului sa-i arunce pe suniti, in bratele gruparii Al Qaida, care de-acum controleaza o mare parte din tara.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img