Industria mondială a petrolului a intrat într-o perioadă dificilă în acest an, din cauza prăbuşirii preţului la ţiţei. Un raport al agenţiei de evaluare financiară Moody’s, care amintește de scăderea valorii barilului de petrol cu peste 50%, atrage atenția că unul din efectele nedorite va fi reducerea investițiilor, transmite Radio France Internationale.
Preţul ţiţeiului, care a scăzut cu peste 50% faţă de iunie 2014, a afectat multe companii energetice. Dacă preţul barilului de ţiţei rămâne la aproximativ 55 de dolari, aşa cum este tranzacţionat în prezent, companiile energetice vor fi puternic lovite, ceea ce va afecta investiţiile, avertizează Moody’s.
Raportul vine în condiţiile în care, la bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna februarie se tranzacţiona la 52,43 dolari, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani şi jumătate.
La bursa de materii prime din New York, barilul de petrol light sweet crude cu livrare în luna februarie se tranzacţionează la 49,32 dolari, fiind pentru prima dată din 2009 când cotaţia a coborât sub 50 de dolari.
În raportul Moody’s, spune RFI, se arată că declinul preţului ţiţeiului, început în urmă cu şapte luni, vine ca urmare a ofertei abundente şi a scăderii cererii. ”Factorii care au dus la aceste evoluţii sunt majorarea furnizării din statele care nu sunt membre OPEC, în special SUA, o încetinire a creşterii cererii pe plan global şi decizia Arabiei Saudite de a nu mai acţiona ca principal producător mondial”, apreciază analiştii agenţiei de evaluare financiară.
La ultima reuniune ministerială, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol a decis să-şi menţină nemodificat nivelul producţiei, în pofida faptului că în prezent preţul barilului de ţiţei Brent este la jumătate faţă de cel de 115 dolari înregistrat în luna iunie a acestui an. Potrivit analiştilor, OPEC a optat pentru menţinerea cotei sale de piaţă, în loc să sprijine preţul ţiţeiului.Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol, care grupează 12 state membre, furnizează aproximativ 40% din petrolul mondial.