spot_img
8.8 C
București
luni, noiembrie 4, 2024
AcasăAnalizeANALIZĂ/ MARELE JOC DE POKER GEOSTRATEGIC: America și UE s-au predat Sultanului...

ANALIZĂ/ MARELE JOC DE POKER GEOSTRATEGIC: America și UE s-au predat Sultanului Erdogan, jocul riscant cu Rusia și Iran, explozivul Extrem Orient, China, Israelul și ÎNTREBĂRILE CHEIE

-

- Reclama -

Statele Unite ale Americii și UE au cedat în fața Turciei și a lui Erdogan după criza puciului eșuat, este concluzia analiștilor de politică externă contactați de FLUX 24. Dar MARELE JOC geostrategic este doar la început și are câteva necunoscute cheie: China, alegerile prezidențiale din Austria și Franța, alegerile din Germania care urmează, situația explozivă din Extremul Orient: Japonia și Coreea de Sud, neuitând de Coreea de Nord. Iar Israelul tace.

- Reclama -

CITIȚI ȘI:EXPLODEAZĂ EXTREMUL ORIENT: Fascism în Japonia, dictatură în Coreea de Sud?

- Advertisement -

Toate criticile făcute în ultimele 48 de ore de către Washington, Bruxelles și alte capitale europene către Turcia s-au referit strict la posibilitatea ca Ankara să reintroducă pedeapsa cu moartea și nu în privința masivelor arestări dispuse de regimul Erdogan, Occidentul a cedat pe toată linia, a comentat un analist de politică externă pentru FLUX 24.

CITIȚI ȘI:Turcia: 50.000 de militari, poliţişti, judecători, alţi funcţionari publici şi profesori au fost suspendaţi din funcţii ori arestaţi preventiv

- Advertisement -

Nici o cancelarie occidentală NU a condamnat arestările și confiscările averilor funcționarilor înainte să existe o decizie definitivă a justiției, este ceva de necrezut, toată lumea democratică a cedat și tace vinovat, a spus un alt observator.

Nu în ultimul rând criza din Turcia poate duce și la o explozie a băncilor europene, mai ales după criza #Brexit.

CITIȚI ȘI:Erdogan lovește în băncile occidentale din Turcia: Franța are o expunere de 40 miliarde de euro

America a greșit când a încurajat așa-zisele revoluții ale primăverii arabe și mai apoi și-a dat seama că a scăpat controlul. În Turcia, inițial SUA și aliații au tăcut când a izbucnit așa-zisul puci, mai apoi la câteva ore au reacționat în favoarea lui Erdogan, dar partida era pe moment la final de etapă, Erdogan a mutat și a câștigat prima rundă, dar are parțial cărțile cu care poate juca în continuare, dar mult mai complicat. Situația geopolitică indică că jocul se poate restarta oricând ținând cont de China, Extremul Orient, Franța, Germania, Austria, nu cred că cineva poate da un verdict acum definitiv, dar la acest moment când vorbim Erdogan evident că are vânt în pupă, Occidentul a greșit încă o dată în analiza sa. Rămâne de văzut poziția Israelului, care în ultimul timp a realizat împăcarea istorică cu Turcia, interesele lor par mai degrabă convergente cu cele ale Moscovei, iar cearta cu America din ce în ce mai acută pe filiera democrată. E un mare joc de poker geostragegic, cu multe necunoscute încă, a comentat editorul FLUX 24, Andrei Bădin.

Erdogan fie că ne place sau nu are cheia pe moment pe zona Orientului, poate muta și dă impresia că ar putea muta în continuare, poate joacă și la cacialma, dar cu siguranță se simte acum puternic. Are 3 milioane de migranți în Turcia cărora le poate da drumul spre Europa, poate face jocurile, se simte puternic, dar va fi o mare problemă pentru el trocul pe Siria cu Iranul și rușii, a comentat un alt analist pentru FLUX 24.

În același timp, Erdogan supralicitează, simte că are cărți în mână, dar și în mânecă, iar Moscova evident îl curtează, ca și Teheranul, dar și aici sunt foarte multe necunoscute pentru Turcia mai ales ținând cont de războiul tradițional între sunniți și șiiți, unde Rusia și Iranul îl susțin pe liderul Siriei, Bashar al-Assad, dușmanul lui Erdogan și alianța turcilor cu ISIS.

 CITIȚI ȘI:EXCLUSIV/ VIDEO: Ideologul Kremlinului se afla la Ankara în timpul puciului

Erdogan anunță o axă cu Moscova și Teheranul. În câteva zile va merge să se întâlnească cu Vladimir Putin, prima întâlnire cu un lider străin după puci. Într-un cuvânt arată pisica Occidentului. Și joacă și pe cartea războiului cu Arabia Saudită, aliatul tradițional al Americii, inamicul Iranului și al Turciei, pe miza războiului între sunniți și siiți. În tot acest amalgam de jocuri geostrategice China va juca un rol important, dar deocamdată tace, probabil că privește mai atent la jocurile din Orient, dar cu siguranță trebuie să privim tabloul global care e unul foarte complicat chiar dacă acum Erdogan pare pe cai mari, a opinat o sursă diplomatică pentru FLUX 24.

CITIȚI ȘI:Erdogan, MIȘCARE CHEIE GEOSTRATEGICĂ: Axa Ankara-Moscova-Teheran

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img