spot_img
15.9 C
București
sâmbătă, noiembrie 2, 2024
AcasăAnalizeANALIZĂ: Joaca lui Dragnea cu suspendarea

ANALIZĂ: Joaca lui Dragnea cu suspendarea

-

- Reclama -

COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB PE INPOLITICS.RO:

Replica PSD-ALDE la anunțul președintelui privind refuzul desemnării lui Sevil Shhaideh nu s-a lăsat așteptată. Într-o conferință de presă extraordinară, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au anunțat că vor analiza noua situație în următoarele două zile și că iau în calcul inclusiv suspendarea președintelui. Numai că acest din urmă anunț e, mai mult ca sigur, o simplă figură de stil.

“M-am consultat cu colegii, mâine — cel mai târziu poimâine, o să trebuiască să luăm o decizie și, parafrazându-l pe cel care a vorbit la ora 12,00, vreau să cumpănesc foarte bine, dar nu între un interes personal sau de grup, ci între ceea ce este bine sau rău pentru România. Nu are rost să ne ascundem după degete. Am primit o avalanșă de mesaje de la oameni care cer cu fermitate suspendarea președintelui. Nu este o decizie ușoară. Dacă, în urma acestei analize, vom ajunge la concluzia că pentru țară e bine să îl suspendăm pe președinte, nu o să am nicio ezitare”, a afirmat Dragnea.

”Sigur, o să ne mai gândim – dacă nu mergem pe suspendare – dacă nu cumva ajungem tot acolo pentru că omul nu are de gând să lase ca acest guvern să se instaleze”, a mai spus el.

Îndrăznim să pronosticăm că PSD va decide, finalmente, să facă o nouă propunere președintelui, mai de nerefuzat decît cea ”de nerefuzat”, de pînă acum.

Și asta, pentru că varianta suspendării comportă riscuri atît de mari încît Dragnea are dureri de cap, probabil, numai gîndindu-se la ea.

Nu doar pentru motivele expuse într-o analiză anterioară, conform cărora absența unor argumente serioase pentru a declanșa iar suspendarea președintelui ar putea crea serioase probleme României la Bruxelles.

Ci pur și simplu pentru că referendumul ar avea foarte mari șanse să nu fie validat.

Mulți adversari ai președintelui își freacă palmele la gîndul că, potrivit noii legi a referendumului, acesta e validat la o participare de numai 30%, față de 50% cît era în vechea lege.

E corect, dar…

Potrivit Constituției, dacă PSD și ALDE declanșează o operațiune fulger de suspendare în parlament în următoarele 10-15 zile, să spunem, pentru ca președintele interimar să numească premier pe cine trebuie, vom avea referendum în 30 de zile, conform Constituției.
Adică undeva, pe la sfîrșitul lui ianuarie, începutul lui februarie, și la doar cîteva săptămîni de la o altă rundă de alegeri naționale.

Pe 11 decembrie, pe o vreme neobișnuit de blîndă, și la niște alegeri cu o miză foarte mare, au ieșit la urne 39% dintre alegători, adică cca.7,3 milioane români.
Ce șanse sunt ca la referendum, în miezul unei iernii care se anunță din ce în ce mai teribilă de aici încolo, să lipsească vreun milion și ceva de alegători, pînă sub cota de 30% necesară validării, în condițiile în care UDMR s-a pronunțat deja categoric contra suspendării șefului statului?

Răspunsul e: extrem de mari.

Pentru PSD, a da chix pentru a treia oară consecutiv într-un asemenea demers nu doar că ar reprezenta o umilință și si finalul definitiv, probabil, al aventurilor de acest fel.
Ci ar putea realmente însemna ”reinventarea” molîului Iohannis – despre care chiar Liviu Dragnea vorbea azi – la fel cum s-a întîmplat și în cazul lui Băsescu. ”În opinia mea, președintele vrea suspendarea” a spus Dragnea.

Și liderul PSD știe ce spune.

Iată de ce fluturarea suspendării, în acest moment cel puțin, de către PSD nu reprezintă, cum spuneam, decît strict o armă propagandistică, nu și una de război autentic.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img