Home Analize Analiză France Presse: Putin-Xi Jinping contra Biden

Analiză France Presse: Putin-Xi Jinping contra Biden

0

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez, Xi Jinping, îl provoacă deschis pe liderul american Joe Biden, afişându-şi convergenţe strategice ce vor persista: primul sfidează SUA în Ucraina şi cere un nou echilibru geopolitic în Europa, iar al doilea contestă supremaţia mondială a Statelor Unite, comentează vineri France Presse într-o amplă analiză preluată de Agerpres.

Şefii statului rus şi chinez au profitat vineri de deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing pentru a face paradă împreună în faţa rivalului lor comun, punând Washingtonul în situaţia de a gestiona un front dublu, estimează experţi consultaţi de AFP.

Media oficiale chineze au insistat asupra relaţiei „personale” care îi uneşte pe cei doi lideri. Din 2013, ei „s-au întâlnit în vreo 30 de rânduri în diverse ocazii, ceea ce este rar în diplomaţia mondială”, scria joi ziarul oficial Global Times. „Cei doi au petrecut câteva momente intime cu vodcă, caviar şi îngheţată rusescă, sărbătorindu-şi zilele de naştere”.

De fapt, „Xi şi Putin au o relaţie mai puternică decât a existat între Putin şi cei doi predecesori ai lui Xi”, aminteşte Steve Tsang, profesor la SOAS China Institute de la Universitatea din Londra.

În afară de concepţia solitară a puterii – pe când predecesorii săi adoptau o abordare mai colegială -, Xi vrea – potrivit expertului – „să facă lumea sigură pentru autoritarism”. Şi ambii se regăsesc în ambiţiile lor de a „sfida ordinea mondială dominată de SUA”, notează AFP.

Aceasta le impune să lase la o parte – cel puţin temporar – diferendele bilaterale, în special dezacordurile teritoriale în Extremul Orient rus şi expansiunea influenţei chineze în fostele republici sovietice din Asia Centrală.

În schimb, „ei se vor ajuta reciproc bazându-se mai degrabă pe principii generale decât pe obiective precise”, apreciază Steve Tsang, potrivit căruia Putin ar putea cere ajutorul Beijingului în caz de sancţiuni occidentale. Ceea ce Xi ar putea să-i furnizeze, cu atât mai mult cu cât aliatul său Putin nu boicotează Jocurile Olimpice de Iarnă şi nici nu atacă momentan Ucraina.

De partea rusă, vizita lui Putin – care nu s-a mai întâlnit cu aliatul său asiatic de la declanşarea pandemiei de COVID-19 -, în timp ce Biden a boicotat conştient Jocurile Olimpice, îi conferă liderului rus o statură întărită pe fondul tensiunilor cu Ucraina.

„Criza ucraineană a permis să crească importanţa relativă a Rusiei faţă de China. Xi nu l-ar putea provoca pe Biden şi nici Europa în acest mod”, explică amiralul Pascal Ausseur, director al Fundaţiei mediteraneene de studii strategice (FMES).

„Putin i-a arătat lui Xi că ştie să-şi asume riscuri geopolitice şi militare. Beijingul trebuie să fi apreciat demonstraţia”, potrivit amiralului.

Moscova validează deci revenirea sa în centrul priorităţilor Washingtonului, care repetă totuşi că provocarea sa majoră constă în a limita expansionismul chinez. Şi demonstrează că dispune de un aliat dintre cei mai solizi.

„Să nu uităm că Obama îi spusese lui Putin că Rusia nu este decât o putere regională. El (Putin) vrea să arate că Rusia joacă un rol central şi reuşeşte aceasta”, afirmă Pascal Ausseur.

„Este în interesul strategic al lui Putin în prezent să facă parteneriatul Rusia-China să pară mult mai frumos decât este în realitate, acţiunile lor mai bine coordonate şi obiectivele lor aliniate cu grijă”, confirmă la rândul său Anton Barbashin, expert în problemele Rusiei de la think-tank-ul Riddle, din Glasgow.

„Rusia şi China îşi plasează suveranitatea mai presus de orice, deci o alianţă ar fi un cuvânt prea puternic”, precizează el. „Dar vom vedea mai multe acţiuni concertate în relaţiile lor internaţionale”, adaugă el, insistând asupra faptului că această afişare bilaterală nu are valoare decât în faţa rivalului lor american.

Administraţia Biden va trebui totuşi să dea dovadă de o vigilenţă mai mare, notează AFP.

„O strategie americană de consolidare maritimă în faţa Rusiei ar putea atrage resurse din regiunea Asia-Pacific, unde ele sunt necesare în competiţia cu China”, scria în ianuarie experta Stephanie Pezard, de la think-tank american RAND Corporation.

China şi Rusia sunt acuzate de altfel de Occident că excelează în războiul informaţional, în special pe reţelele de socializare, şi că dispun de importante capacităţi pentru atacuri cibernetice.

Şi amândouă încearcă să impună noi reguli jocului geopolitic. „Este important pentru SUA să împiedice Rusia şi China să încerce să reformeze organizaţiile internaţionale în funcţie de viziunile lor asupra lumii şi de ideologiile respective”, aprecia Stephanie Pezard.

Şi, dacă SUA ar putea fi tentate să se replieze spre interior, „Rusia şi China ar putea fi tentate să completeze vidul” rămas, sublinia experta citată. 

Ad

Exit mobile version