spot_img
2.4 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăAnalizeANALIZĂ DW: Rusia provoacă post-electoral Republica Moldova

ANALIZĂ DW: Rusia provoacă post-electoral Republica Moldova

-

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE DE VITALIE CĂLUGĂREANU:

- Reclama -

Rusia pune presiune pe Republica Moldova după alegerile parlamentare din 30 noiembrie câștigate de partidele pro-europene. Ministerul rus de Externe a difuzat un comunicat în care susține că „autoritățile nu au oferit șanse egale alegătorilor, prin limitarea numărului de secții de votare în Rusia”.

- Advertisement -

În comunicatul citat, Rusia condamnă „desfășurarea scrutinului cu încălcări grosolane” și deplânge excluderea Partidului „Patria” (pro-rus) din cursa electorală – o acțiune pe care MAE al Rusiei o califică „nedemocratică și netransparentă”. Ministerul de Externe de la Chișinău a spus că nu are „nici un comentariu la comunicatul diplomației ruse”.

patria

- Advertisement -

Provocarea nr.1

Joi, Moscova a anunțat că a trimis la Tiraspol (în autoproclamata republică separatistă transnistreană) 7 camioane cu ajutoare umanitare, urmând ca în următoarele luni să trimită alte câteva zeci de TIR-uri. Potrivit presei ruse, mașinile ar fi încărcate cu echipament medical pentru spitale și mobilă pentru școlile din regiune. Ajutorul umanitar este trimis în cadrul unui proiect de integrare în Uniunea Eurasiatică. Autoritățile de la Chișinău nu au comentat nici acest subiect.

Presa transnistreană scrie că „miercuri, în Transnistria, au ajuns deja primele trei vehicule cu echipamente medicale și mobilă, alte zeci de camioane fiind în drum spre Tiraspol”.

Consilierul şefului Serviciului de Grăniceri al Ucrainei, Oleg Slobodean, a dezmințit această informație. Potrivit lui, „nici un camion cu ajutor umanitar din Rusia nu a trecut granița cu Ucraina și nici un convoi rusesc nu ţine calea spre Tiraspol”. În opinia sa, răspândirea unor astfel de informații este o provocare. „Camioanele puteau ajunge în stânga Nistrului doar pe cale aeriană, folosind Aeroportul de la Chişinău. Dar mă îndoiesc ca oficialii de la Chișinău să-și fi dat acordul pentru astfel de încărcături”, a conchis Oleg Slobodean.

Provocarea nr.2

DDOD

Întors joi de la Moscova, unde a efectuat o vizită post-electorală, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon (miza Rusiei în alegerile din 30 noiembrie – a obținut 25 de mandate din totalul de 101), a declarat că integrarea europeană a Republicii Moldova va duce la dezmembrarea țării: „Integrarea europeană va duce la pierderea statalității Republicii Moldova. Drumul Moldovei spre Europa nu va trece cu siguranță prin Transnistria și, posibil, va fi unul fără Găgăuzia și fără nordul țării, unde marea majoritate a populației este împotriva integrării europene”, a declarat Dodon. Analiștii politici de la Chișinău au apreciat că declarația lui Igor Dodon este demnă de Codul penal.

Provocarea nr.3

Anunțul șefului Serviciului Federal de Migrație de la Moscova (făcut în ajun de alegeri, după o întâlnire cu liderul socialiștilor moldoveni Igor Dodon), potrvit căruia, moldovenii care se vor întoarce acasă până pe 30 noiembrie (ca să poată vota) vor putea reveni în Rusia chiar dacă au depășit termenul de ședere, a fost o făcătură. Cetățenii moldoveni continuă să aibă probleme la intrarea pe teritoriul Federației Ruse. În perioada 1-4 decembrie, au fost întorși din drum 72 de moldoveni, fără a li se oferi vreo explicaţie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img