Home Basarabia ANALIZĂ DW: Abandonată de Rusia, Transnistria se sufocă economic CE URMEAZĂ

ANALIZĂ DW: Abandonată de Rusia, Transnistria se sufocă economic CE URMEAZĂ

0

UN COMENTARIU DEUTSCHE WELLE SEMNAT DE VITALIE CĂLUGĂREANU:

Autoritățile separatiste de la Tiraspol recurg la măsuri extreme pentru a amâna falimentul economic al regiunii. După ce Rusia a încetat, de câteva luni, să mai finanțeze regimul transnistrean (din cauza problemelor interne), Transnistria a intrat în faliment.

Administrația separatistă a anunțat populația că pentru a menține încă puțin economia pe linia de plutire, bugetarilor „li se vor reține” câte 30% din salarii „până când criza va fi depășită”. Măsura este valabilă inclusiv pentru cei al căror venit abia dacă ajunge la minimul de existență de 100 de euro. Pretinsul „ministru al finanțelor” din autoproclamata republică transnistreană, Elena Ghirjul, a declarat că nu se ştie când vor putea fi plătite restanţele salariale. Ea a spus că pentru a achita plăţile sociale în februarie, Tiraspolul a împrumutat 135 de milioane de ruble (transnistrene), banii fiind prevăzuţi, de fapt, pentru a acoperi deficitul bugetar în luna martie. În aceste condiţii, administraţia transnistreană nu mai poate face noi împrumuturi ştiind că nu va putea să le întoarcă.

Austeritate sufocantă

Cel mai grav este că spitalele din regiune nu au primit în 2015 nici un ban pentru achiziționarea medicamentelor și produselor alimentare pentru pacienții internați, iar deja a doua lună pensionarii primesc pensii cu 50% mai mici.

Liderii grupării separatiste de la Tiraspol susțin că au elaborat un plan de depăşirea crizei. Proiectul prevede, între altele, amnistierea fiscală – măsură argumentată prin necesitatea încurajării întreprinderilor să mențină locurile de muncă. Aceasta în condițiile în care unii angajați nu și-au primit în general salariile încă de la sfârșitul anului trecut.

Politica de austeritate a regimul separatist îi nemulțumește pe localnici. Contrar regulilor foarte severe stabilite de regimul separatist pro-rus, care îngrădește dreptul la proteste împotriva regimului, săptămâna trecută sute de oameni au riscat și au ieșit în stradă pentru prima dată de când republica separatistă s-a desprins, de facto, de Republica Moldova, ca urmare a războiului din 1992. Ei au protestat împotriva sărăciei și contra noilor măsuri de austeritate.

Șevciuk se teme de un Maidan

Liderul separatist, Evgheni Șevciuk, se teme că în următoarea perioadă protestele ar putea căpăta amploare. El le-a cerut cetățenilor să nu participe la protestele organizate la Tiraspol prin care sunt blamate acțiunile guvernului care a tăiat pensiile și salariile, a ridicat taxele pentru serviciile medicale și cele din învățământ și a mărit costul serviciilor comunale. „Oamenii sunt folosiți de anumite forțe care au interese în regiune. Noi am văzut și ținem minte cum au început evenimentele pe Maidan, în Ucraina. La prima vedere, cerințele au fost tot de ordin social și economic”, a declarat Șevciuk.

El a acuzat aşa-zişii „deputați” din opoziție din „sovietul suprem” de la Tiraspol (parlamentul regiunii), care s-au numărat printre manifestanți. „Noi știm despre contactele pe care le au unii „democrați”, inclusiv cu lumea criminală, pentru a destabiliza situația. Monitorizăm procesul, dar sper să nu se ajungă la aplicarea unor măsuri mai drastice prevăzute în lege”, a comentat Șevciuk.

„Cozi alimentare” la granița cu Ucraina

Presa transnistreană publică mai multe poze cu locuitorii regiunii transnistrene, care se înghesuie după un gard din metal instalat de grănicerii ucraineni la punctele de trecere cu regiunea transnistreană. Oamenii speră să intre în Ucraina să-și cumpere de mâncare. Imaginile seamănă cu cele din timpul foametei provocate de regimul sovietic după 1944.

Aşa-zisul ministru al dezvoltării economice din stânga Nistrului, Alevtina Slincenko, a spus că în lunile ianuarie-februarie volumul exporturilor şi importurilor al regiunii transnistrene s-a redus cu 25%, cea mai mare reducere vizând produsele alimentare. Situația ar putea deveni dramatică în condițiile în care Ucraina deja examinează posibilitatea de a introduce interdicţie privind scoaterea din ţară a produselor alimentare.

Ad

Exit mobile version