spot_img
31.1 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăAnalizeANALIZĂ DEUTSCHE WELLE: UE a finanțat conducta, România livrează gaze, basarabenii plătesc...

ANALIZĂ DEUTSCHE WELLE: UE a finanțat conducta, România livrează gaze, basarabenii plătesc tarife impuse de ruși, „Gazprom” profită!

-

UN COMENTARIU DEUTSCHE WELLE SEMNAT DE VITALIE CĂLUGĂREANU:

- Reclama -

Uniunea Europeană a investit în gazoductul Iași-Ungheni, dar gazul românesc le este vândut basarabenilor la prețul celui importat din Rusia, prin rețeaua SA „Moldova-Gaz”, stăpânită (51%) de ”Gazprom”.

- Advertisement -

Gazoductul Iași-Ungheni, care leagă cele două maluri ale Prutului, a fost pus miercuri în funcțiune. Deși panglica a fost tăiată încă la sfârșitul lunii august 2014, acesta nu a putut fi exploatat din cauza unor probleme birocratice – întreprinderea care gestionează gazoductul în Republica Moldova nu deţinea licenţă de transportare a gazelor.

„Caracatița” firmulițelor a început să se dezvolte

- Advertisement -

Contractul de vânzare – cumpărare a gazelor naturale între companiile „Energocom” din Moldova și „OMV Petrom Gas” din România a fost semnat pe 22 decembrie 2014. Transportul gazelor naturale prin gazoductul Iaşi-Ungheni va fi asigurat, însă, de compania de stat din Republica Moldova „Vestmoldtransgaz”, în baza licenţei primite la începutul lunii ianuarie 2015. Prețul gazelor importate din România este cu 20% mai mic decât a celor livrate de către „Gazprom”, dar numai pe hârtie. În realitate, basarabenii vor plăti conform tarifelor stabilite pentru gazul importat din Rusia.

Ceremonia de deschidere a robinetului a avut loc astăzi în satul Zagarancea, raionul Ungheni. Astfel, de gaz românesc vor beneficia 19 localităţi din raionul Ungheni, inclusiv oraşul Ungheni, dar şi două sate din raionul Nisporeni. Oraşul Ungheni va fi aprovizionat în proporţie de 70 la sută cu gaz importat din România. Printre consumatori se numără şi 280 de agenţi economici locali. Gazul românesc este importat la preţul de 277 $ pentru o mie metri cubi. Deşi tariful este mai mic decât cel pentru gazul importat din Rusia, acest fapt nu se va reflecta şi în tariful pentru consumatorii finali. Aceştia vor achita acelaşi preţ ca şi pentru gazul rusesc, a menționat ministrul adjunct al Economiei din Republica Moldova, Valeriu Triboi.

Gazul va fi pompat în rețeaua SA „Moldova-Gaz”

„Astăzi, când gazoductul este până la Ungheni şi avem un contract de import doar de un milion de metri cubi, este prematur să vorbim despre un preţ mai mic pentru consumatorul final. Dar după aducerea gazoductului până la Chişinău, unde sunt concentrați 60 la sută din consumatori, prețul va scădea”, a promis oficialul moldovean. Potrivit lui, gazul românesc va fi pompat în rețeaua existentă a SA „Moldova-Gaz” (al cărui acționar majoritar este Concernul rus „Gazprom”).

În total, în 2015, Republica Moldova va importa din România un milion de metri cubi de gaze naturale. Conducta Iaşi-Ungheni va fi extinsă până la Chişinău, promit autorităţile, lucrările în acest sens urmând să înceapă în 2017.

Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, cu o lungime de 43 de kilometri, a început pe 27 august 2013 şi a costat 26 de milioane de euro, dintre care 7 milioane reprezintă contribuţia Uniunii Europene. Pentru extinderea gazoductului până la Chișinău sunt necesare investiții de 110-150 milioane de euro, dintre care 10 milioane vor fi alocate de Uniunea Europeană. Capacitatea gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an, capacitate ce depășește consumul total al Republicii Moldova.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img