Home Analize ANALIZĂ DEUTSCHE WELLE: Ciudate aluzii ale Stratfor, România, Transilvania și Basarabia

ANALIZĂ DEUTSCHE WELLE: Ciudate aluzii ale Stratfor, România, Transilvania și Basarabia

0

UN COMENTARIU DEUYSCHE WELLE DE HORAȚIU PEPINE:

Un colocviu organizat de Fundația Universitară a Mării Negre a lansat o nouă dezbatere despre unificarea României cu Basarabia.

Încorporarea fostei provincii Basarabia în cadrele statului român nu este asumată oficial de forțele importante. Dar ideea a dobândit un avans remarcabil în ultimii ani, fiind încurajată de prezența mai activă în zonă a diplomației americane. În esență, planul constă în a stimula dezbaterile unioniste la nivelul ”societății civile” și de a crea o presiune asupra mediului politic. Un exemplu este activitatea Fundației Universitare a Mării Negre, care reunește specialiști din mediul academic, ziariști și foști diplomați și care se dedică de la o vreme proiectului unionist. Miercuri după-amiază în București, Fundația a organizat un colocviu cu un titlu voit dramatic: ”Sfârșitul iluziilor, Republica Moldova între România și Rusia”. Ideea ar fi că moldovenii din stânga Prutului nu mai pot păstra independența și iluzoria neutralitate, că ar trebui să admită deschis că sunt un stat eșuat și, ținând cont de blocarea extinderii europene, să accepte unirea cu România.

Potrivit expertului Fundației, Petrișor Peiu, Republica Moldova suferă de o ”criză sistematică”, care o împiedică să facă progrese în ciuda eforturilor sale și, în plus, are o prea mare dependență economică față de Rusia. Lăsând la o parte deficitul uriaș al balanței comerciale, 68% din remiterile lucrătorilor moldoveni intrate până la declanșarea crizei politice au venit din Federația Rusă. Iar aceste resurse reprezentau 20-25% din PIB-ul Moldovei. Concluzia ar fi ca țara aceasta nu va fi acceptată niciodată în UE, fiind practic incapabilă să se restructureze pe cont propriu.

Au existat desigur și opinii diferite: Cristian Daconescu a pretins că perspectiva europeană rămâne actuală în ciuda aparențelor, iar Adrian Cioroianu a fost și el mai reținut, dar tonul a fost dat de Dan Dungaciu, președintele Fundației și de scriitorul basarabean Val Butnaru, unul dintre cei mai pasionați unioniști de la Chișinău. Cel puțin pentru acesta din urmă, problema economică este o falsă problemă câtă vreme este vorba de reunificarea unei ”familii”.

Despre fundalul geopolitic nu s-a discutat deloc. Nefiresc, căci el este cel care decide în cele din urmă. Dan Dungaciu a evocat însă o afirmație făcută la Chișinău de americanul George Friedman, fondatorul agenției Stratfor, care lansase pentru prima dată varianta unificării cu România. Titlul colocviului a fost o parafrază a acelei declarații preluate la vremea respectivă de toată presa românească.

Dar întrebarea este dacă George Friedman este cel mai bun sfătuitor în această problemă. Am remarcat de mai multe ori în analizele sale referiri fugitive la situația pretins incertă a Transilvaniei. Ciudate aluzii, cu atât mai mult cu cât nu au niciun corespondent în realitatea pe care o cunoaștem noi, în estul Europei. Și, se pare, sunt strecurate cu schepsis, căci un clip postat recent pe site-ul Stratfor sugerează din nou că România e pândită de pericole din toate direcțiile. Clipul conține o scurtă prezentare istorică în care lasă să se înțeleagă că Ungaria ar putea revendica din nou Transilvania. Ba mai mult, se spune că nici sudul țării nu este ferit de amenințări. După ce denumește cele trei provincii istorice, naratoarea anunță: ”Niciuna din aceste trei părți nu este ușor de apărat. Transilvania a fost cucerită de unguri în mai multe etape începând cu secolul al XI-lea, fiind stăpânită ulterior de Imperiul Otoman și de cel Austro-Ungar. Țara Românească și Moldova au fost mereu scena confruntării dintre otomani, habsburgi și mai târziu ruși”.

Dar cine ar putea ataca astăzi Transilvania care își păstrează, potrivit Stratfor, vulnerabilitatea pe care a avut-o mereu? Nu se spune explicit, dar sugestia e clară din context.

Ținând seama de prestigiul de care se bucură Stratfor în mass-media din România, mesajul nu poate trece necomentat. Căci tipul acesta de text face, în mod aluziv și fără să asume deschis, exact ceea ce făceau PUNR și apoi România Mare după căderea comunismului. Aâta doar că fără mareșalul Antonescu. Așa cum am mai spus, românii trebuie să gândească lumea cu capul lor și să evite aceste capcane. Amuzant este că și Vocea Rusiei susținea la un moment dat că Occidentul va oferi Transilvania Ungariei. Acum se sugerează invers, că apropierea dintre Rusia și Ungaria ar pune integritatea României în pericol. Cu toții se joacă cinic cu sensibilitățile românești.

Prin urmare, faptul că Fundația Mării Negre lucrează pe temeiul prognozelor agenției Stratfor este mai curând un motiv de neîncredere, nu în sinceritatea actorilor, ci în luciditatea proiectului.

Ad

Exit mobile version