spot_img
20.2 C
București
luni, aprilie 15, 2024
AcasăAnalizeANALIZA ANDREI BADIN: PRIMUL MARE ESEC DE POLITICA EXTERNA AL LUI IOHANNIS

ANALIZA ANDREI BADIN: PRIMUL MARE ESEC DE POLITICA EXTERNA AL LUI IOHANNIS

-

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit marti la Suceava cu omologul sau moldovenean, Nicolae Timofti. Pupaturi, declaratii fulminante, vizitat Cetatea de Scaun a lui Stefan cel Mare.

Asta e partea vizibila a povestii vandute catre public. In realitate este cel mai mare esec de politica externa al presedintelui Klaus Iohannis.

- Advertisement -

de ANDREI BADIN

Sa ne explicam. Intalnirea Iohannis-Timofti a avut loc la putin timp, cateva zeci de minute, dupa o declaratie de o gravitate fara precedent facuta de seful delegatiei UE la Chisinau, Pirkka Tapiola: Uniunea Europeană a decis să înghețe finanțarea pentru Republica Moldova până la formarea unui nou guvern, capabil să negocieze un acord de finanțare cu Fondul Monetar Internațional și să soluționeze criza din sectorul bancar.

- Advertisement -

27663Trebuie spus ca, in urma cu o saptamana, Moldova a intrat in faza premergatoare falimentului, anuntat de unii analisti pentru noiembrie.

CITITI SI: Deutsche Welle: Moldova a intrat în faza premergătoare defaultului

Nu insistam acum pe cauzele posibilului faliment, ci pe lovitura de gratie data de Bruxelles Basarabiei.  Imediat dupa declaratia lui Pirkka Tapiola au supralicitat agentii rusi: Vladimir Voronin si Igor Dodon, sefii principalelor doua partide din Moldova, conform rezultatelor alegerilor parlamentare de anul trecut. Partide cu simpatii rusesti, nota bene.

Leul moldovenesc s-a devalorizat cu 50% in ultimul an dupa devalizarea bancilor moldovenesti.

Iohannis si Timofte au tacut chitic la Suceava. Nu au spus nimic de taierea finantarii europene pentru Basarabia care face implicit jocul Moscovei. Au tacut vinovat!

27672Au tacut vinovat si despre demonstratiile pro unioniste de la Chisinau. 40.000 de oameni au cerut, de exemplu, duminica in capitala Republicii Moldova unirea cu Romania.

Oare de ce?

Dupa alegerea lui Klaus Iohannis in calitate de presedinte al Romaniei, Bucurestiul a cedat Basarabia. Jocurile de la Chisinau nu au mai fost controlate de la Bucuresti, ci lasate aparent la voia sortii. Adica sa faca pasul spre dezastru.

Putem evident explica.

O explicatie ar fi retragerea Germaniei de pe frontul basarabean. Merkel NU mai doreste Moldova in perimetrul UE din cauze care probabil tin de prietenia mai veche cu Moscova.  Asa cum se explica si non combatul german pe Ucraina.

Moldova in faliment bagata chiar de europeni in beneficiul Moscovei?

Este cel mai negru scenariu. Klaus Iohannis ar fi trebuit azi (marti) la Suceava sa ceara asigurarea imediata a finantarii europene pentru Basarabia.

Clar, concret, cu voce tare.

Fara nici un tremur in voce. Nien, pasul nu a fost facut…

CITITI SI: Radio Europa Libera, atac dur la Iohannis: Parca ar vrea cu Rusia

Klaus Iohannis a tacut. Vinovat. Jucand cartea germana, din nestiinta poate. Nici nu mai conteaza.

Este cel mai mare esec de politica externa al Presedintelui. Si nu cred ca vede exact consecintele sau daca le vede este si mai vinovat.Si, mai mult, este un esec national.

Nu este numai un al doilea pact Ribentropp-Molotov, ci mai mult ca atat. Criza economica din Moldova va crea o bomba sociala. Cu reverberatii importante in Romania, Numai daca ne gandim, de exemplu, la o migratie masiva. Dar nu numai!

P.S: Singurul politician de la Bucuresti care a luat atitudine in chestiune a fost Cristian Rizea. In rest, tacere de mormant…

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img