spot_img
28.9 C
București
duminică, iulie 21, 2024
AcasăAnalizeANALIZĂ ANDREI BĂDIN: CHEIA DISCURSULUI LUI IOHANNIS DESPRE SRI ȘI SEMNALUL LUI...

ANALIZĂ ANDREI BĂDIN: CHEIA DISCURSULUI LUI IOHANNIS DESPRE SRI ȘI SEMNALUL LUI GABRIEL OPREA

-

Președintele Klaus Iohannis l-a nominalizat joi seară pe Eduard Hellwig pentru funcția de director al SRI. Ar trebui spus că personajul care l-a adus pe Iohannis în PNL este tocmai Hellwig, amic de mulți ani cu cel care acum e președintele României. Într-un cuvânt, președintele a desemnat în fruntea principalului serviciu secret pe unul din oamenii săi de încredere. De aceea discursul președintelui de joi seară trebuie analizat cu atenție. Ne dă câteva chei privind perioada care va urma instalării lui Hellwig în fruntea SRI.

- Reclama -

de ANDREI BĂDIN

- Advertisement -

Cheia discursului lui Klaus Iohannis privind numirea noului șef al SRI se referă la misiunea acestuia: SĂ ADUCĂ CALMUL ÎN SRI. Practic, șeful statului confirmă că acuzațiile publice la adresa SRI au provocat un seism în principalul serviciu secret. A ADUCE CALMUL înseamnă a înlătura motivul care a provocat situația. Întâmplător sau nu, DNA a început să cerceteze plângerea doamnei Udrea împotriva generalului Florian Coldea, actualul șef interimar al SRI, după ce inițial anunțase că a clasat-o.  Analiștii în domeniul serviciilor secrete au tradus declarația lui Iohannis ca un semnal că Hellwig are ca principal mandat să facă ordine în SRI. Probabil că, în subtext, se înțelege că la comanda operativă, cea militară, să fie numit un alt personaj. Coldea conduce operativ SRI  de aproape 8 ani. E un gest de sănătate pentru orice serviciu secret ca, la o perioadă de timp, partea operativă să treacă printr-o primenire. Iar acest lucru nu are o legătură  directă cu acuzațiile dnei Udrea, pe care urmează să vedem dacă le va proba sau nu.

SE REFACE DUETUL HELLWIG-DUDU?

- Advertisement -

Interesant este și ce o să se întâmple la Palatul Cotroceni, mai ales pe partea de securitate națională. De câteva săptămâni circulă zvonul că Dudu Ionescu va fi numit consilier pentru securitate al președintelui Klaus Iohannis. Zvonul are legătură cu nominalizarea de joi seară la SRI. Hellwig a fost lansat de Dudu Ionescu, când acesta era ministru de interne. Atunci Hellwig a fost consilierul său, iar mai apoi-interesant- a ajuns consilierul lui Mugur Isărescu la BNR.

GABRIEL OPREA DĂ SEMNALUL

Primul semn că Eduard Hellwig nu va avea probleme la votul în Parlament l-a dat Gabriel Oprea, vicepremier pentru securitate națională și ministru de interne: UNPR va vota pentru. Oprea se visa șef al SRI dacă Ponta ajungea președinte și George Maior premier. Acum Oprea dă semnalul că vrea să contribuie la numirea noului director al SRI. Probabil neîntâmplător…

UPDATE: În interviul acordat joi seară la Digi 24, președintele Klaus Iohannis a spus că nu vede o SCHIMBARE BRUSCĂ la SRI. Adică va fi, dar nu bruscă…

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img