spot_img
11.5 C
București
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăAnalizeAnalistul israelian originar din România Attila Somfalvi: Sentimentele de răzbunare care însoțesc...

Analistul israelian originar din România Attila Somfalvi: Sentimentele de răzbunare care însoțesc milioane de israelieni nu sunt complet nefondate. A împinge idei despre două state pe gâtul israelienilor nu este exact ceea ce s-ar numi o strategie inteligentă

-

de Attila Somfalvianalist israelian, fost jurnalist politic senior, fondatorul firmei de consulting „As Is”

Guvernul american a plasat problema înființării unui stat palestinian ca un obiectiv de urmărit după războiul din Gaza. Clasa politică israeliană, și în special populația israeliană, se arată reticente față de această împingere americană în această direcție, mai ales pentru că, după 7 octombrie, israelienii sunt încă profund afectați de trauma ororilor comise de teroriștii Hamas-ISIS.

- Advertisement -

Sondajele de opinie efectuate în ultimele luni dezvăluie că interesul israelienilor pentru procese politice sau acțiuni active care să conducă la înființarea unui stat palestinian alături de statul Israel este aproape inexistent. Puțini, dacă există, cred că în prezent există un partener pe partea palestiniană, iar sentimentul principal care însoțește această națiune post-traumatică variază între dorința puternică de a vedea toți palestinienii plecând (în cel mai bun caz) și dorința de a reînființa așezările evreiești în Fâșia Gaza și de a deveni un os în gât pentru gazani.

Sentimentele de răzbunare care însoțesc milioane de israelieni nu sunt complet nefondate. La 7 octombrie, mii de criminali odioși au pătruns în adâncul așezărilor israeliene care înconjoară Fâșia Gaza din nord, venind să ucidă, să ardă, să violeze și să decapiteze femei și copii. Israelienii, pe lângă faptul că au fost luați pe nepregătite, și-au pierdut în acele ore dramatice și decisive toată naivitatea și capacitatea de a crede că se pot ajunge la înțelegeri sau acorduri cu acești oameni și poporul în numele căruia au venit să îl masacreze. Chiar și cei care au stat timp de decenii în ceea ce este numit aici „tabăra păcii” s-au mutat într-o zi spre dreapta, în siguranța conservatorismului securitar și politic.

- Advertisement -

În această atmosferă amenințătoare, la aproape patru luni după declanșarea războiului, este foarte greu pentru israelieni să înceapă să vorbească despre pace. Guvernul american, căutând o cale logică de ieșire din realitatea ilogică creată de Orientul Mijlociu, s-a grăbit să revină la soluția celor două state, în încercarea de a aduce ordine în haosul creat aici pe 7 octombrie. Dar, din păcate, această presiune americană asupra liderilor israelieni, despre care nu am nimic bun de spus în aceste zile, generează exact efectul opus celui dorit.

Lipsa de înțelegere că procesul actual trebuie abordat cu delicatețe și prudență și lipsa de conștientizare că israelienii au nevoie de un proces psihologic real pentru a putea discuta din nou concepte precum „pacea” sau „acordul”, creează o situație periculoasă care duce la întărirea celor mai radicale aripi de dreapta din politica israeliană. Săptămâna aceasta, au fost observați câțiva miniștri din guvernul de dreapta al Israelului dansând la Ierusalim la o conferință care cerea reînființarea așezărilor evreiești în Fâșia Gaza. Americanii au fost șocați, la fel și europenii. Prim-ministrul, Benjamin Netanyahu, s-a grăbit să clarifice că deciziile sunt luate de cabinet, dar partidul său, Likud, a emis o declarație care susținea evenimentul scandaloase organizat la Ierusalim și ideea din spatele conferinței. Acesta este, bineînțeles, Netanyahu clasic: în engleză va spune ceea ce liderii lumii vor să audă, dar în ebraică, către baza sa politică, va transmite mesaje evazive. Totul pentru a supraviețui.

Și totuși, în ciuda manevrelor lui Netanyahu, guvernul american și toate guvernele occidentale interesate de pacea israeliano-palestiniană trebuie să recunoască faptul că israelienii au nevoie de terapie psihologică. Și, după cum se știe, terapiile psihologice nu funcționează în stilul hit-and-run, ci durează timp. A împinge idei despre două state pe gâtul israelienilor, în timp ce în Gaza și în Cisiordania, forțele de securitate israeliene lucrează non-stop pentru a eradica cuiburile de teroare Hamas, nu este exact ceea ce s-ar numi o strategie inteligentă.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img