spot_img
0.5 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăhighlightANAF replică la Kovesi: ANAF: Este profund incorect

ANAF replică la Kovesi: ANAF: Este profund incorect

-

Valoarea prejudiciilor ce provin din dosare instrumentate de DNA pentru care au fost comunicate sentințe judecătorești în 2014 este de 150 milioane de euro, nu de 300 milioane de euro, și este profund incorect ca Agenția Națională de Administrare Fiscală să fie indicată ca unic responsabil pentru gradul scăzut de recuperare a prejudiciilor, se arată într-un comunicat al instituției, transmis vineri AGERPRES.

- Reclama -

Mai mult, ANAF precizează că din valoarea totală a prejudiciilor, de 150 de milioane de euro, 53,6% sunt nerecuperabile.

- Advertisement -

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat joi că suma care ar trebui să fie confiscată de ANAF în urma hotărârilor definitive pronunțate în dosarele instrumentate de DNA se ridică la 310 milioane de euro, însă în ultimele opt luni nu s-a făcut nimic pentru recuperarea acestor bani.

‘În scopul creșterii volumului sumelor recuperate din punerea în executare a sentințelor penale, începând cu data de 01.01.2016, va deveni operațională o aplicație informatică centrală și baza de date dedicată acesteia prin care se va monitoriza stadiul executării silite al fiecăreia dintre hotărârile penale definitive comunicate ANAF. De asemenea, se va înființa, în cadrul ANAF — aparat central, o direcție specializată cu structuri teritoriale corespondente care va avea ca atribuții exclusive ducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse prin sentințe definitive de către instanțele de judecată’, se mai arată în comunicat.

- Advertisement -

Pe de altă parte, ANAF justifică nivelul redus de încasări prin faptul că gradul de încărcare al Agenției în ce privește activitatea de recuperare a arieratelor și a altor sume datorate bugetului este extrem de mare și, implicit, resursa umană și materială necesară recuperării prejudiciilor este cu mult depășită.

‘Capacitatea administrativă a structurilor de executare silită este excedată de activitățile desfășurate pentru pregătirea și susținerea dosarelor de insolvență. Numai în cursul anului 2014 s-au prelucrat 26.253 de cazuri noi cu o valoare de 10,27 miliarde de lei creanțe înscrise la masa credală. La sfârșitul anului 2014 se gestionau 53.675 de contribuabili în insolvență cu creanțe fiscale de 47,3 miliarde de lei’, se subliniază în comunicat.

În plus, ANAF reclamă faptul că a primit atribuții specifice în domeniul colectării sumelor datorate nu doar bugetului de stat ci și bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și bugetului asigurărilor pentru șomaj. ‘De asemenea, de la data aderării Romaniei la Uniunea Europeana, agenției i-a revenit și sarcina de a colecta creanțele bugetare rezultate din utilizarea fondurilor europene și/sau a fondurilor publice naționale aferente acestora’, se mai arată în comunicat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img