spot_img
5.8 C
București
joi, ianuarie 2, 2025
AcasămediuANAF: O fundație care organiza teste de evaluare pentru elevi a prejudiciat...

ANAF: O fundație care organiza teste de evaluare pentru elevi a prejudiciat bugetul cu aproape 1,7 milioane de euro

-

O fundație care organiza concursuri și teste de evaluare pentru elevi și studenți în unități de învățământ, la nivel național, a prejudiciat bugetul de stat cu peste 7,6 milioane de lei (circa 1,7 milioane de euro), prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale, potrivit unui comunicat al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), remis, joi, AGERPRES.

- Reclama -

„Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală au identificat un prejudiciu de peste 7,6 milioane de lei (circa 1,7 milioane de euro) cauzat bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale de către o fundație, care avea drept scop principal de activitate organizarea de concursuri și teste de evaluare în educație pentru elevi și studenți, în unități de învățământ la nivel național”, se precizează în comunicat.

- Advertisement -

Potrivit acestuia, cazul a fost sesizat procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul București, care, în data de 5 martie 2015, au dispus efectuarea a 19 percheziții în București și în județele Ilfov și Prahova.

„În fapt, în baza unor protocoale încheiate cu reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării Științifice, în perioada 2008 — 2013, fundația a organizat la nivel național concursuri și teste de evaluare în unități de învățământ la mai multe discipline (matematică, limba română, limbi străine, informatică, fizică). Deși se obliga să asigure fonduri pentru organizarea acestor concursuri, fundația a perceput o taxă de participare de 20 lei/copil pentru fiecare disciplină și etapă a concursului și a obținut venituri în sumă totală de 26.397.446,88 lei, pentru care s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale”, se menționează în documentul citat.

- Advertisement -

Pentru colectarea sumelor, președintele fundației utiliza inclusiv contul bancar personal și înregistra în evidențele contabile ale organizației contracte fictive de prestări servicii de consultanță încheiate cu diverse societăți care aparțineau membrilor consiliului director al fundației.

„Mai mult, profesorii cooptați pentru conceperea subiectelor de evaluare erau plătiți cu sume modice de 2.000 de lei, în timp ce rudele președintelui fundației (soție, frate, cumnați, nepoată, verișori etc) încasau sume de ordinul sutelor de mii de lei, în baza unor contracte fictive de cesiune de drepturi de autor. De exemplu: un absolvent de 11 clase, având calificare de lăcătuș reparații locomotive, a încasat suma netă de 107.000 de lei pentru că ar fi elaborat subiectele pentru disciplina matematică, clasa a XII-a”, se menționează în comunicat.

În urma verificărilor specifice, inspectorii antifraudă au estimat prejudiciul adus bugetului general consolidat al statului la 7.623.390 lei, acesta fiind compus din TVA de plată în valoare de 4.135.096 lei, impozit pe profit în sumă de 1.554.004 lei, impozit pe venituri din activități independente în cuantum de 1.745.838 lei și contribuție individuală la asigurările sociale de sănătate (5,5%) de 188.452 lei.

„Demersurile de cooperare interinstituțională între Parchetul de pe lângă Tribunalul București și DGAF au fost derulate cu respectarea competențelor materiale specifice fiecăreia dintre cele două structuri, în condițiile stabilite prin documentele de cooperare”, se mai spune în comunicat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img