spot_img
1.8 C
București
vineri, decembrie 8, 2023
AcasămediuVIDEO: Casa lui Iuliu Maniu, la un pas să se prăbuşească MINISTERUL...

VIDEO: Casa lui Iuliu Maniu, la un pas să se prăbuşească MINISTERUL CULTURII TACE

-

Casa Memorială Iuliu Maniu din Bădăcin, satul natal al marelui om politic, are nevoie urgentă de consolidare. Conacul, vechi de 140 de ani, stă să se prăbuşească. Episcopia Greco-Catolică Oradea, moştenitoarea averii lui Iuliu Maniu, a cerut an de an sprijin de la Ministerul Culturii, dar nu a primit niciun răspuns, transmite Digi 24.

 

La Bădăcin, parcă şi aerul este mai proaspăt. În liniştea grădinii uit greutăţile zilnice, pentru că aici sunt cu adevărat acasă”. Asta spunea Iuliu Maniu despre locul în care s-a născut.

A fost de trei ori prim-ministru al României, dar nu şi-a cumpărat niciodată altă casă în afara conacului din Bădăcin, construit în 1879 de tatăl său.

Tencuială şi ţigle căzute pe jos, geamuri sparte şi pereţi care stau să se prăbuşească. Aşa se poate descrie conacul de la Bădăcin astăzi, locul unde Iuliu Maniu îşi găsea liniştea, dar şi locul unde s-au întâlnit oamenii politici ce au realizat Marea Unire de la 1918.

După 1947, când Iuliu Maniu a fost arestat, casa a devenit cămin pentru copiii cu handicap sever.

Preotul greco-catolic din Bădăcin încearcă de mai bine de 15 ani să atragă atenţia asupra stării în care se află clădirea.

Iar Episcopia Greco-Catolică Oradea, moştenitoarea de drept a averii lui Iuliu Maniu, a cheltuit 15.000 de lei pentru studii şi expertize necesare restaurării. Banii pentru lucrări, ceruţi în nenumărate rânduri Ministerului Culturii, nu au venit niciodată.

Este fundamentală implicarea autorităților pentru că sunt necesare aprobările. Promisiuni am tot avut, dar nu s-a reușit nicicum”, spune Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.

„În ultimii ani nu am obţinut pentru nicio clădire monument istoric bani pentru restaurare”, spune Valeria Lehene, referent de specialitate Direcţia pentru Cultură Sălaj.

Valoarea totală a proiectului de restaurare a casei memoriale Iulia Maniu se ridică la 350.000 de euro.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img