spot_img
20 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăhighlightAna Blandiana: UE trebuie să înţeleagă că nu poţi să bagi ţările...

Ana Blandiana: UE trebuie să înţeleagă că nu poţi să bagi ţările şi naţiunile într-o maşină de carne din care să iasă un cârnat omogen

-

Uniunea Europeană trebuie să se redefinească după Brexit, declară la RFI poeta Ana Blandiana, care apreciază că soluţia nu este euroscepticismul cetăţenilor. Ea crede că există două scenarii pentru următoarele luni, unul catastrofal, altul mai optimist. Scriitoarea consideră că structurile europene trebuie să-şi regândească definiţia.

„Să sperăm că UE va înţelege că trebuie să devină mai umană, adică în primul rând mai puţin birocratică şi mai ales să înţeleagă faptul că nu poţi să bagi ţările şi naţiunile într-o maşină de carne, din care să iasă un cârnat omogen, pentru că nimeni nu are acest interes”, conchide poeta.

- Advertisement -

„Eu nu sunt eurosceptică, ci dimpotrivă, sper ca europenii să devină din ce în ce mai conştienţi de propriile lor valori. Problema UE este nu să uite că este europeană, ci pentru realizarea echilibrului necesar calităţii psihologice a vieţii, că până la urmă, acest subiectivism care ţine mai mult de spiritualitate decât de materialitate este mai important decât pare, globalizării care este obiectivă, care oricum nu poate fi oprită trebuie să i se opună conservarea valorilor europene, dar nu sub forma unei paste amorfe în care ele au fost topite, ci sub forma valorilor fiecărei ţări în parte, care de bună voie stau împreună pentru bunăstarea lor şi pentru pacea lumii”, spune poeta.

Ana Blandiana crede că „există două scenarii pentru următoarele luni, unul catastrofal şi unul mai optimist, dar în ambele cazuri concluzia este că Uniunea Europeană nu numai că va trebui, dar sigur va fi obligată să se redefinească (…). Este clar că acum, structurile europene trebuie să-şi regândească definiţia. Scenariul catastrofal cuprinde dezmembrarea Marii Britanii, slăbirea Europei şi a Uniunii Europene, izolarea SUA, pentru că în paranteză fie spus, ce este grav este că Brexitul a dat avânt în alegerile americane lui Trump, nu zonei raţionale şi slăbirea NATO, ceea ce mi se pare cu adevărat foarte grav, pentru că este clar că fără Marea Britanie nu există o alternativă a Uniunii Europene la NATO (…). Scenariul optimist este mai puţin probabil şi spune că prin alegeri anticipate sau pur şi simplu printr-o schimbare de culoare a opţiunilor de fond ale opiniei publice engleze, Parlamentul nu va accepta în cele din urmă rezultatul votului”.

- Advertisement -

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img