spot_img
-1.1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeAna Blandiana, atac dur la UE: Pe noi nu ne primesc în...

Ana Blandiana, atac dur la UE: Pe noi nu ne primesc în Schengen, dar sunt primiţi sute de mii de refugiaţi

-

Scriitoarea Ana Blandiana , intr-o analiză a celor mai mari probleme ale Uniunii europene, notează că politica privind imigranții și declarațiile ședului CE privind apropierea de Rusia duc la indepărtarea UE de valoruile pe care a fost construită.

- Reclama -

„Pe noi nu ne primesc în Schengen de nu ştiu câţi ani, din cauză că nu avem măsuri de securitate a frontierei şi acum sunt primiţi sute de mii de refugiaţi. Spunea un analist că Europa nu are suflet, ei bine în aceste caz a fost confundat, după părerea mea, sufletul cu sentimentalitatea, în sensul că a venit doamna Merkel şi a spus: <vai săracii emigranți, trebuie să-i primim>, în mod evident sau având programate urmările, sau negândindu-se la ele. Iată un caz cu adevărat dramtic în care drepturile omului se opun noţiunii de identitate”, a declarat Blandiana, prezentă la Cluj-Napoca la o conferinţă internaţională care are ca temă cultura europeană.

- Advertisement -

Conform Adevărul, scriitoarea a explicat că “drepturile omului ar obliga Europa să primească pe toată lumea, dar dacă primeşte pe toată lumea, Europa încetează să mai aibă o definiţie, ea încetează să mai fie Europa. E de ajuns să vezi un oraş ca Rotterdam sau suburbiile franceze în care aproape nu mai există albi. Problema nu e de a nu da tot ce poţi să dai, ci a nu renunţa la ceea ce eşti tu primind mase de emigranţi de cu totul alt tip de cultură, de mentalitate”.

Siria se confruntă cu războiul încă de acum 5 ani, iar emigranții, la îndemnul lui Merkel, au început să vină abia în număr mare abia anul acesta. Acesta este motivul care o face pe Ana Blandiana să se întrebe care este de fapt scopul, care este trategia.

- Advertisement -

“Tot ce e clar în această privinţă este neclaritatea punctului de pornire: ce a declanşat această mişcare. Să nu-mi spuneţi că războiul din Siria, pentru că războiul exista deja. La un moment-dat, la un gong, s-a pornit. E clar că e vorba de nişte interese organizate şi în faţa acestor interese nu a existat un răspus înţelept al Europei”, a mai spus aceasta.

Prin atentatele de la Paris de vineri se poate spune că a început războiul între culturi. O parte a Europei s-a gândit la scăderea demografică, dar timpul a demonstrate că turcii veniți în Germania sau musulmanii veniți în Franța nu s-au adaptat regulilor țărilor respective.

Din acest punct de vedere, țările din Est, mult mai încercate de-a lungul timpului, au dat dovadă de mult mai multă înțelepciune.

“Dacă o face pentru că are neveoi de braţe de muncă, din motive materiale, nu este în regulă. Europa e într-un moment în care trebuie să se gândească la identitatea ei, înainte de toate celelalte lucruri. E clar că România împreună cu toate ţările din Est a fost mai realistă. Părerea mea e că înţelepciunea câtă va exista în UE va veni dinspre est, pentru că e vorba de nişte ţări care cunosc toate pericolele. Ideea de a refuza cotele de refugiaţi a fost, după părerea mea, o politică echilibrată a României”, a mai declarat, la Cluj, scriitoarea.

Despre declarația președintelui Comsiei Europene privind apropierea de Rusia, Ana Blandiana spune că Jean-Claude Junker a făcut o greșeală de nepermis.

“A fost uluitoare această declaraţie şi a fost criticată de foarte mulţi. Nu mă întrebaţi cum de a ajuns s-o facă, dar faptul că a ajuns s-o facă e de natură să ne dea destule nelinişti în legătură cu cei care conduc Europa şi în ce măsură interesele Europei sunt pentru ei primordiale”, subliniază Blandiana.

Țările care au probleme cu musulmanii n-au abordat-o corect pentru că au avut tot timpul ca lege supremă libertatea supremă, libertatea totală, este de părere scriitoarea: ” Orice abordare care să fi dus la rezultate echilibrate ar fi fost o reducere a libertăţii de mişcare, iar libertatea totală duce la ce spunea Lech Walesa („Dacă Europa îşi deschide porţile, curând vor veni aici milioane şi, trăind printre noi, vor începe să-şi practice obiceiurile, inclusiv decapitările”- spunea Walesa într-un interviu-nr).”

„Asta dovedeşte în ce măsură noi sunem slabi în faţa unor oameni care vin şi care cred foarte tare, până la nebunie, până la fanastim. Nu discutăm despre cei răi, discutăm despre cei normali, ei chiar cred în Dumnezeul lor, în timp ce noi nu mai credem în al nostru. Ca să nu mai zic că urmarea acestui fapt nu e doar lipsa unei spiritualităţi, care a dus la o societate de consum în care important este doar să lucrezi cât mai mult, ca să mănânci cât mai mult, ca să faci apoi cură de slăbire că te-ai îngrăşat prea tare”, conchide Ana Blandiana.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img