spot_img
-3.3 C
București
joi, februarie 9, 2023
AcasăAnalizeAmericanii pierd un aliat cheie

Americanii pierd un aliat cheie

-

Statele Unite își pierd influența asupra Arabiei Saudite, care gravitează spre China și Rusia, scri ecronicarul de politică externă Aaron Miller.

- Reclama -

Potrivit cronicarului, zilele „căsătoriei monogame” ale Washingtonului cu Riad se apropie de sfârșit. În războiul rece modern, monarhia Orientului Mijlociu nu numai că va refuza să aleagă o parte a conflictului, ci se va apropia și de Moscova și Beijing , așa cum o cer propriile interese, crede autorul.

După cum și-a amintit Miller, Arabia Saudită a întărit legăturile cu China de mulți ani. Cu toate acestea, chiar acum, are loc o întorsătură strategică în relațiile dintre cele două țări,  

Statele Unite au încetat să mai considere regiunea Orientului Mijlociu drept o prioritate de politică externă, așa că Riad a început să stabilească contacte cu alți jucători influenți, în primul rând cu Beijingul, a menționat observatorul.

„Ceea ce s-a schimbat este încrederea tot mai mare a Arabiei Saudite – disponibilitatea ei de a acționa independent pentru a-și proteja interesele – precum și importanța tot mai mare a Chinei ca superputere”, argumentează jurnalistul.

Potrivit acestuia, pentru prințul moștenitor Mohammed bin Salman, China nu este doar o pârghie care poate fi folosită împotriva Statelor Unite, ci principalul partener comercial al regatului. Zilele unor monarhi precauți, conduși de consens, din Orientul Mijlociu s-au încheiat, înlocuiți de un viitor conducător al Arabiei Saudite, care știe că lumea va depinde mult timp de hidrocarburile țării sale, rezumă articolul.

Anterior, președintele chinez Xi , care a sosit într-o vizită de stat la Riad, a declarat că Beijingul pune dezvoltarea relațiilor cu Arabia Saudită o prioritate în diplomația sa din Orientul Mijlociu . El a anunțat, de asemenea, disponibilitatea Chinei de a crește amploarea comerțului cu petrol cu ​​regatul și de a implementa proiecte comune majore în sectorul energetic.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img