spot_img
14.1 C
București
miercuri, mai 29, 2024
AcasăAnalizeAmericanii pierd un aliat cheie

Americanii pierd un aliat cheie

-

Statele Unite își pierd influența asupra Arabiei Saudite, care gravitează spre China și Rusia, scri ecronicarul de politică externă Aaron Miller.

Potrivit cronicarului, zilele „căsătoriei monogame” ale Washingtonului cu Riad se apropie de sfârșit. În războiul rece modern, monarhia Orientului Mijlociu nu numai că va refuza să aleagă o parte a conflictului, ci se va apropia și de Moscova și Beijing , așa cum o cer propriile interese, crede autorul.

- Advertisement -

După cum și-a amintit Miller, Arabia Saudită a întărit legăturile cu China de mulți ani. Cu toate acestea, chiar acum, are loc o întorsătură strategică în relațiile dintre cele două țări,  

Statele Unite au încetat să mai considere regiunea Orientului Mijlociu drept o prioritate de politică externă, așa că Riad a început să stabilească contacte cu alți jucători influenți, în primul rând cu Beijingul, a menționat observatorul.

- Advertisement -

„Ceea ce s-a schimbat este încrederea tot mai mare a Arabiei Saudite – disponibilitatea ei de a acționa independent pentru a-și proteja interesele – precum și importanța tot mai mare a Chinei ca superputere”, argumentează jurnalistul.

Potrivit acestuia, pentru prințul moștenitor Mohammed bin Salman, China nu este doar o pârghie care poate fi folosită împotriva Statelor Unite, ci principalul partener comercial al regatului. Zilele unor monarhi precauți, conduși de consens, din Orientul Mijlociu s-au încheiat, înlocuiți de un viitor conducător al Arabiei Saudite, care știe că lumea va depinde mult timp de hidrocarburile țării sale, rezumă articolul.

Anterior, președintele chinez Xi , care a sosit într-o vizită de stat la Riad, a declarat că Beijingul pune dezvoltarea relațiilor cu Arabia Saudită o prioritate în diplomația sa din Orientul Mijlociu . El a anunțat, de asemenea, disponibilitatea Chinei de a crește amploarea comerțului cu petrol cu ​​regatul și de a implementa proiecte comune majore în sectorul energetic.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img