spot_img
25.3 C
București
vineri, iunie 21, 2024
AcasăAnalizeAmericanii nervoși pe vizita lui Xi la Riad: Suntem conștienți de influenţa...

Americanii nervoși pe vizita lui Xi la Riad: Suntem conștienți de influenţa tot mai mare a Chinei în Orientul Mijlociu

-

Statele Unite sunt „conştiente” de influenţa tot mai mare a Chinei în Orientul Mijlociu şi consideră că aceasta ar putea afecta „ordinea internaţională”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Casei Albe, în contextul vizitei preşedintelui chinez Xi Jinping în Arabia Saudită, relatează AFP conform Agerpres.

„Suntem conştienţi de influenţa pe care China vrea să o câştige în întreaga lume. Orientul Mijlociu este, incontestabil, una din regiunile unde ei vor să îşi aprofundeze această influenţă”, a spus John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al preşedintelui Joe Biden.

- Advertisement -

„Considerăm că multe dintre proiectele lor, precum şi modul de realizare a lor, nu conduc la menţinerea ordinii internaţionale”, a spus el într-o discuţie cu jurnaliştii.

„Nu cerem niciunei ţări să aleagă între SUA şi China, dar, aşa cum a spus în nenumărate rânduri preşedintele (Biden), considerăm că SUA sunt bine plasate pentru a domina această competiţie strategică”, a mai declarat el.

John Kirby a precizat de asemenea că procesul de evaluare a relaţiei dintre Washington şi Riad este „în desfăşurare”.

SUA, deranjate de recenta scădere a producţiei de petrol a OPEC+, o organizaţie dominată de Arabia Saudită, au promis să îşi revizuiască relaţia cu Riadul pentru „a se asigura că aceasta răspunde mai bine intereselor strategice americane”, potrivit lui John Kirby.

Preşedintele chinez Xi Jinping a ajuns miercuri la Riad pentru întâlniri cu liderii din regiune, dominate de chestiuni energetice.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img