spot_img
17.4 C
București
joi, octombrie 6, 2022
AcasăAnalizeAmericanii mută în Uzbekistan și Tadjikistan

Americanii mută în Uzbekistan și Tadjikistan

-

În schimbul asistenței în lupta împotriva terorismului, Statele Unite intenționează să transfere în Uzbekistan și Tadjikistan 46 de avioane și elicoptere militare. Potrivit Nezavisimaya Gazeta, Washingtonul încearcă să-și desfășoare instalațiile militare în regiune.

America vrea să folosească avioanele ca pârghie pentru a obține un punct de sprijin într-o regiune în care armata americană nu mai este prezentă, a raportat Politico. Statele Unite intenționează să furnizeze guvernelor Uzbekistanului și Tadjikistanului mai multe avioane în schimbul unui acord informal pentru „aprofundarea relațiilor de securitate” și combaterea terorismului.

Expertul militar, colonelul în retragere Viktor Litovkin consideră că scopul Washingtonului este să smulgă Asia Centrală de Rusia. „Pentru a înrăutăți relațiile dintre Moscova și Astana și cu Dușanbe și Bișkek”, a spus el pentru Nezavisimaya Gazeta.

„Acum, profitând de momentul în care Rusia este ocupată cu evenimentele din Ucraina, ei au decis să arate Asiei Centrale cine este adevăratul ei partener și aliat. Așa cum, de fapt, au demonstrat deja acest lucru Armeniei. În timpul vizitei ei la Erevan , Președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, a promis pace Armeniei dacă va scăpa de o bază militară rusă și va începe să coopereze cu Statele Unite”, a spus Litovkin.

„Acesta este un semn rău pentru Rusia”, a continuat expertul, adăugând că SUA vor avea ocazia să fie prezente oficial în țările din Asia Centrală și să le influențeze politicile.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Scandalul banderolelor LGBTQ la Mondialul din Qatar: Serbia, Croația, Portugalia și...

0
Căpitanul selecționatei de fotbal a Serbiei, Dušan Tadić nu va purta banderola de căpitan în culorile curcubeului la proximul Campionat Mondial din Qatar, a...