spot_img
38.9 C
București
miercuri, iulie 17, 2024
AcasăAnalizeAmericanii investesc miliarde de dolari într-o bază militară dezafectată din Groenlanda. CARE...

Americanii investesc miliarde de dolari într-o bază militară dezafectată din Groenlanda. CARE E MIZA

-

SUA redeschide baza militară Thule din Groenlanda pentru a concura cu Rusia în Arctica, transmite Danmarks Radio.

- Reclama -

Marele contract de mai multe miliarde de dolari este un semnal că SUA pariază pe baza Thule și pe o cooperare strânsă cu Groenlanda și că armata americană și-a îndreptat atenția către Arctica după decenii de prioritizare a altor zone de conflict.

- Advertisement -

În același timp, starea instalației militare din cauza încălzirii globale lasă de dorit.

„Fundația de sub soclu se topește – în cel mai adevărat sens al cuvântului. Piste și clădiri au fost construite în anii 1950 chiar pe pământul înghețat, care atunci era dur ca betonul. În ultimii ani, din cauza încălzirii globale, pământul s-a dezghețat, apoi îngheață – chiar și în nordul îndepărtat”, a spus Kretz.

- Advertisement -

„În această regiune operează spărgătoare de gheață nucleare, nave de război și submarine rusești. Acest lucru se face în așteptarea ca noi rute între Asia și Europa de-a lungul coastei rusești să fie curățate de gheață în următorii ani”, a subliniat jurnalistul. De asemenea, „Rusia caută în mod activ petrol și gaze în această regiune”.Pe acest fond, poziția centrului Groenlandei devine mai avantajoasă pentru Washington, consideră RD. În timpul președinției sale, Donald Trump a promis că va cumpăra toată Groenlanda.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img