Hackerul român cunoscut drept „Guccifer”, care a postat pe internet emailuri neoficiale trimise fostului secretar de stat Hillary Clinton, a fost extrădat din România și a compărut vineri, pentru prima dată, în fața unui tribunal federal din Statele Unite ale Americii, informează Reuters conform Agerpres.
Marcel Lazăr, 44 de ani, are de înfruntat nouă capete de acuzare, dintre care trei privind accesul neautorizat la computere protejate, a anunțat într-un comunicat Departamentul de Justiție din SUA.
Lazăr a apărut în fața unui tribunal federal din Alexandria, statul Virginia. Alte învinuiri din rechizitoriu sunt trei acuzații de fraudă electronică și câte una de furt de identitate în formă agravată, hărțuire prin mijloace informatice și obstrucționarea justiției. Comunicatul nu spune ce pedepse sunt prevăzute pentru respectivele acuzații, mai notează Reuters.
Potrivit rechizitoriului, Lazăr a „spart emailurile și conturile de pe rețelele de socializare ale unor victime de înalt nivel, inclusiv un membru de familie a doi foști președinți americani, un fost membru al Cabinetului SUA, un fost membru al statului major SUA și un fost consilier prezidențial”, arată comunicatul citat.
Rechizitoriul nu dă numele victimelor, dar în 2013 site-urile de știri au publicat emailuri trimise lui Hillary Clinton de către fostul său consilier, Sidney Blumenthal, oferind primele indicii publice despre aranjamentele neconvenționale făcute prin email de către aceasta.
Aflată în fruntea cursei democrate pentru nominalizarea în alegerile prezidențiale din 2016, Hillary Clinton și-a cerut scuze pentru folosirea unui server de mail privat pentru probleme oficiale în timp ce era secretar de stat între 2009 și 2013. FBI investighează respectivul caz.
„Guccifer” a devenit celebru în 2013 după ce a clamat responsabilitatea pentru spargerea emailurilor familiei lui George W.Bush și a postat lucrări artistice ale fostului președinte al SUA, inclusiv autoportrete în cada de baie.
De asemenea, hackerul a distribuit emailuri schimbate între fostul secretar de stat american Colin Powell și europarlamentarul român Corina Crețu, Powell negând o relație cu aceasta.
Lazăr, șofer de taxi, a fost arestat în București în ianuarie 2014.
Conform rechizitoriului american, Lazăr „a făcut publice corespondența privată prin email a victimelor sale, informații medicale și financiare, precum și fotografii personale”, arată comunicatul Departamentului de Justiție din SUA.
ÎCCJ a admis astfel contestația Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara față de decizia instanței inferioare și a dispus arestarea în vederea predării a lui Marcel Lehel Lazăr, care a violat corespondența electronică a mai multor personalități americane, cel mai mediatizat caz fiind al lui Colin Powell.
Potrivit deciziei instanței supreme, magistrații au dispus predarea temporară a lui Marcel Lehel Lazăr, pe perioada desfășurării procedurilor judiciare, dar nu mai mult de 18 luni de la data preluării acestuia de către autoritățile statului solicitant.
FBI-ul a cerut oficial extrădarea lui Marcel Lazăr Lehel, pentru a răspunde în față unui tribunal din Statele Unite ale Americii pentru că ar fi spart conturile de e-mail ale unor personalități și ar fi dezvăluit corespondența lor privată.
Marcel Lehel Lazăr, hackerul cunoscut sub numele de „Guccifer” sau „Micul Fum”, devenit celebru după ce a spart conturile de e-mail aparținând unor persoane publice din România, printre care și pe cel al fostul director al SRI George Maior, a fost condamnat în iunie 2014 de Tribunalul București la șapte ani de închisoare cu executare.
Procurorii DIICOT l-au acuzat pe Marcel Lehel Lazăr că, în cursul anului 2013, a accesat în mod repetat și fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparținând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidențiale aflate în poșta electronică. Printre persoanele al căror e-mail a fost spart de „Guccifer” se află George Maior și europarlamentarul PSD Corina Crețu.
Marcel Lehel Lazăr a spart și conturi de e-mail ale unor oficiali americani, printre care Colin Powell, membri ai familiilor Bush și Rockefeller, dar și ale unor vedete din SUA.
„Guciffer” a spart și conturile de e-mail și Facebook ale unor vedete din România.