spot_img
20.7 C
București
sâmbătă, martie 25, 2023
AcasăAnalizeAmericanii amenință după ce Insulele Solomon au anunțat instalarea unei baze militare...

Americanii amenință după ce Insulele Solomon au anunțat instalarea unei baze militare chineze

-

Washingtonul a avertizat Insulele Solomon că va riposta ”în consecinţă” dacă China va instala o ”prezenţă militară permanentă” în acest arhipelag din Pacific care a semnat un acord de securitate cu statul chinez, a anunţat vineri Casa Albă, potrivit AFP și Agerpres.

- Reclama -

O delegaţie americană la nivel înalt care a fost într-o vizită oficială în Insulele Solomon le-a explicat liderilor acestei ţări că dacă Beijingul se va îndrepta către ”stabilirea unei prezenţe militare de facto”, aceasta va provoca ”îngrijorări serioase” în Statele Unite, care vor ”riposta în consecinţă”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei SUA.

Aceasta este valabil şi în cazul creării oricărei ”instalaţii militare” sau a unor ”capacităţi de proiectare a forţei” care ar permite o desfăşurare chineză în regiune, mai precizează Casa Albă.

Emisari ai preşedintelui american Joe Biden şi ai Departamentului american de Stat au fost vineri în Insulele Solomon, unde au avut discuţii în special cu premierul Manasseh Sogavare.

Washingtonul a fost luat prin surprindere marţi de anunţul oficial privind încheierea unui acord de securitate între China şi Insulele Solomon.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img