spot_img
-1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăActualitateAmbasadorul Rusiei la București: În prima jumătate a lunii septembrie, comparativ cu...

Ambasadorul Rusiei la București: În prima jumătate a lunii septembrie, comparativ cu anul trecut, Gazprom a crescut livrările către România cu 347,6%. Președintele Putin a subliniat că prețurile la gaz în Europa au crescut pentru acei cumpărători care nu au semnat contracte pe termen lung cu Gazprom

-

În prima jumătate a lunii septembrie, comparativ cu anul trecut, Gazprom a crescut livrările către țările europene: România cu 347,6%, a declarat ambasadorul Rusiei în România Valery KUZMIN pentru Financial Intelligence.

- Reclama -

“Președintele Rusiei Vladimir Putin a subliniat că prețurile la gaz în Europa au crescut pentru acei cumpărători care nu au semnat contracte pe termen lung cu Gazprom”, a mai subliniat el.

- Advertisement -

INTERVIUL INTEGRAL:

Reporter: – Excelenţă, Europa se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii, iar compania Gazprom a fost acuzată împiedică livrările de gaze naturale spre Europa pentru a pune presiune în vederea grăbirii punerii în funcţiune a Nord Stream 2. Cum comentaţi aceste acuzaţii?

- Advertisement -

Valery Kuzmin: – Am remarcat publicațiile din mai multe surse mass-media care acuză Rusia și compania Gazprom din Rusia că ele ar fi influențat negativ situația gazelor din Europa, restricționând în mod artificial livrările către piața europeană a gazelor naturale etc.

Gazprom a calificat acuzațiile privind livrările de gaze doar la nivel parțial, către Europa, drept absurde. Compania rusă respectă cu strictețe toate acordurile. Concernul nu a redus și nu a restricționat în mod artificial vânzările de gaze către UE, majoritatea fiind realizate în cadrul contractelor pe termen lung, în care prețul gazelor nu depinde de fluctuațiile actuale ale pieței. Exporturile de gaze din conducte din Rusia către Europa în 2021 se află la valori maxime istorice. Potrivit datelor companiei, Europa și-a mărit importurile de gaze din conducte în prima jumătate a anului 2021 cu 31,5 miliarde de metri cubi, adică cu 33 la sută. Aceste date demonstrează lipsa de temei a acuzațiilor împotriva Gazprom cum că ar efectua livrările doar la nivel parțial.

Și chiar este cazul să ne amintim de proverbul popular din Rusia, care are semnificația “de a da vina pe altul”, adică responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat să fie transferată către Rusia. Deci, cine ar fi trebuit să fie îngrijorat de livrările de gaze pe piața europeană – Gazprom sau țările europene ca atare?

Reporter: – Care este opinia dumneavoastră cu privire la creşterile de preţuri de pe piaţa energetică europeană?

Valery Kuzmin: – Raliul prețurilor la gaz pe piața europeană s-a dezvoltat în mod treptat și acum merge în forță înainte. Acest lucru se datorează în primul rând lipsei de gaze în instalațiile de stocare din Europa. Acum ele sunt pline cu aproximație la 70%, iar acum un an, în același timp, cifra era de 93%. Datorită iernii reci din 2020-2021, a verii fierbinți și a recuperării rapide post-COVID în țările europene, cererea de gaze drept combustibil a fost mare, iar în perioada de vară nu a fost posibil de a readuce capacitățile la volumul necesar, ca urmare a creșterii prețurilor la gaze naturale. Situația este agravată de prognozele privind debutul unei alte ierni reci. Toate acestea au provocat o agitație pe piața gazelor naturale, ceea ce a dus la o creștere a prețurilor.

Redresarea economică accelerată după pandemie în regiunea Asia-Pacific (APR) este un alt motiv pentru creșterea cererii și a prețurilor la gaze în lume. În țările europene, există un deficit de gaze, dar furnizorii americani, în căutarea profitului, s-au repezit spre piețele din Asia și America de Sud. În această situație, țările din Europa de Vest s-au regăsit în situația de a fi încolțite. Chiar ele au primit cu 7 miliarde de metri cubi de gaze naturale lichefiate mai puțin, față de termenii livrărilor, în primul rând, din Statele Unite, datorită faptului că fluxurile au fost redirecționate către consumatorii din țările din Asia și America de Sud, unde prețurile sunt mai mari.

Speranțele țărilor europene că furnizarea de gaze naturale lichefiate (GNL) din Statele Unite va fi stabilă nu s-au justificat pentru al doilea an consecutiv. În prima jumătate a anului 2021, exporturile de GNL din Statele Unite au atins un nivel record și au crescut cu 38,3%, dar nu în favoarea Europei, ci în direcția Chinei, Japoniei și a Braziliei. În același timp, în țările europene precum Belgia, Italia, Spania și Turcia, dimpotrivă, a existat o scădere semnificativă a livrărilor.

Datele Departamentului american de administrare a informațiilor energetice (EIA) și RonhEnergy vorbesc de la sine. Astfel, din aprilie 2021, când a început sezonul încărcării în instalațiile de stocare, livrările de GNL către Europa au scăzut treptat de la 321 milioane de metri cubi pe zi la 149 milioane, iar volumele nelivrate s-au ridicat la 14,5 miliarde. Dintre acestea, rata Statelor Unite reprezintă aproape jumătate – 6,9 miliarde.

În același timp, compania rusă Gazprom a crescut în prima jumătate a anului 2021 exporturile de gaze din conducte până la o rată record de 107,5 miliarde de metri cubi și s-a apropiat de recordul istoric stabilit în aceeași perioadă în 2018, când livrările au ajuns la 108,9 miliarde de metri cubi. De exemplu, în prima jumătate a lunii septembrie, comparativ cu anul trecut, Gazprom a crescut livrările către țările europene: România cu 347,6%, Serbia – 125,9%, Bulgaria – 52,3%, Germania – 35,8%, Finlanda – 19%, Italia – 15 %, Grecia – 12,8%, Polonia – 11,4%.

Experții consideră că și politica de reglementare a UE a avut un impact negativ asupra situației. În special, vorbim despre tranziția declarată spre utilizarea surselor regenerabile de energie (SRE) și retragerea treptată din producția de energie electrică din combustibili fosili, care a reprezentat un activ de echilibru pe piața energiei. Cu toate acestea, sursele regenerabile de energie depind în mare măsură de condițiile meteorologice și nu prezintă posibilitatea de a asigura o creștere a producției de energie electrică într-un timp scurt. Cotele de emisii de gaze cu efect de seră din Europa s-au triplat aproape ca preț în ultimul an, ceea ce a contribuit și la creșterea prețurilor la gaze naturale.

Pentru Europa, una dintre principalele probleme a devenit, de asemenea, tranziția către formarea în cadrul burselor a prețurilor pe piața gazelor. Uniunea Europeană preferă contractelor pe termen lung pentru furnizarea de combustibil cele pe termen scurt sau așa-numitele contracte spot, care sunt încheiate la un moment anume.

Președintele Rusiei Vladimir Putin a subliniat că prețurile la gaz în Europa au crescut pentru acei cumpărători care nu au semnat contracte pe termen lung cu Gazprom. Multe țări europene au asemenea acorduri.

Acum două zile, de exemplu, Gazprom a semnat un contract pe 15 ani cu Ungaria pentru furnizarea a 4,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an.

Și este oportun să ne amintim de opoziția față de proiectele de export de gaze ale Rusiei spre Europa, din partea Statelor Unite. În 2014, sub presiunea Washingtonului, South Stream a fost oprit, iar lansarea Nord Stream 2, care trebuia să înceapă să funcționeze încă la începutul anului 2020, a fost amânată. Finalizarea cu succes a acestor proiecte ar fi redus amploarea problemelor actuale ale UE și probabil ar fi permis ca ele să fie evitate cu totul.

Ca o alternativă la livrările prin conducte din Rusia, Statele Unite oferă țărilor europene gaz natural lichefiat. Cu toate acestea, situația actuală a demonstrat, așa cum s-a întâmplat deja de mai multe ori, că Washingtonul nu se grăbește să-și îndeplinească promisiunile. În anii 1980’, în loc de Europa, cărbunele american a mers pe piața internă și în țările regiunii Asia-Pacific, livrările principale de GNL din Statele Unite și în prezent sunt efectuate spre regiunea Asia-Pacific și spre America Latină.

Deci, deși un om de rând ar putea considera că situația actuală este avantajoasă din punct de vedere tactic pentru Gazprom, de fapt, menținerea unui echilibru optim al prețurilor este mai mult în concordanță cu interesele pe termen lung ale exporturilor de gaze din Rusia.

În ceea ce ne privește, am dori doar să adăugăm că resursele energetice ale Rusiei pot oferi un impuls suplimentar Europei pentru o nouă rundă de creștere economică. Iar Rusia a fost și rămâne întotdeauna un furnizor de gaze fiabil și nu a dat niciodată niciun motiv de îndoială.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img