spot_img
27.6 C
București
duminică, august 14, 2022
AcasăAnalizeAmbasadorul rus la Belgrad: Kosovo e Crimeea

Ambasadorul rus la Belgrad: Kosovo e Crimeea

-

Ambasadorul Rusiei la Belgrad, Aleksandr Cepurin, a declarat că provincia Kosovo este pământ sârbesc sfânt, care trebuie să revină în cadrul frontierelor Serbiei, în conformitate cu dreptul internațional.

- Reclama -

În interviul acordat revistei Institutului pentru Relații Internaționale de la Moscova, ambasadorul Cepurin a făcut o comparație între Kosovo și Crimeea, spunând că așa cum Crimeea s-a întors în cadrul Rusiei, și Kosovo trebuie să revină în cadrul Serbiei. „Există Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate ONU, potrivit căreia Kosovo este parte a Serbiei, acesta fiind singurul cadru juridic internațional” – a subliniat Cepurin, adăugând că „autoproclamatul stat Kosovo este separat de Serbia printr-o pseudo-frontieră”. Referindu-se la poziția Rusiei față de Kosovo, Cepurin a menționat trei elemente. „În primul rând, nu recunoaștem statul Kosovo și respectăm strict Rezoluția 1244. Doar Belgradul și Pristina pot să discute despre statutul și nivelul de autonomie al provinciei. În al doilea rând, decizia trebuie luată fără presiunile Occidentului asupra Belgradului și în al treilea rând, noi suntem pregătiți să ajutăm la găsirea unui compromis și a unei soluții durabile” – a precizat Cepurin, adăugând că Rusia va sprijini acel compromis pe care poporul sârb îl va considera acceptabil, transmite Rador.

În interviu, Cepurin a subliniat că Rusia sprijină neutralitatea militară a Serbiei și refuzul ei de a adera la NATO, precum și poziția fermă de a nu introduce sancțiuni împotriva Rusiei. „Nu este voința unui lider, ci poziția majorității cetățenilor sârbi și orice lider care va proceda altfel nu va rămâne mult la putere” – a declarat Cepurin, adăugând că presiunile americane cresc, dar Belgradul nu intenționează să capituleze în fața Occidentului, care folosește aspirația Serbiei de a adera la Uniunea Europeană drept „momeală” pentru ca Belgradul să accepte cât mai multe concesii.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...